- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sebastian Burduja: Schema de plafonare a facturilor va rămâne valabilă până în 2025. Cum ar putea avea loc trecerea la piața liberă

24 Jan, 21:09 • Adrian Popovici
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a anunțat că intenționează să mențină schema de plafonare a prețurilor din energie până în martie 2025. În plus, acesta a adăugat că, în acest moment, instituția pe care o conduce datorează furnizorilor care au participat la această măsură aproximativ 2 miliarde de lei.
Sebastian Burduja: Schema de plafonare a facturilor va rămâne valabilă până în 2025. Cum ar putea avea loc trecerea la piața liberă

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a anunțat că intenționează să mențină schema de plafonare a prețurilor din energie până în martie 2025. În plus, acesta a adăugat că, în acest moment, instituția pe care o conduce datorează furnizorilor care au participat la această măsură aproximativ 2 miliarde de lei, scrie News.ro.

După cum a explicat ministrul, în acest moment, schema de plafonare reprezintă un factor de stabilitate pentru consumatorii domestici și cei industriali, precum și pentru furnizorii de pe piața energiei.

Burduja a vorbit și despre ce se va întâmpla din martie 2025, atunci când schema de plafonare nu se va mai aplica. Întrebările pe acest subiect au venit deoarece unii experți au început să atragă atenția asupra problemelor pe care trecerea abruptă de la plafonare la piața liberă le-ar putea aduce. Ministrul a declarat că este de părere că toți actorii de pe piața energiei își doresc ca această tranziție de la prețurile compensate și plafonate la piața liberă să aibă loc în mod etapizat.

„Cu siguranţă, păstrăm schema de plafonare- compensare, deci preţuri plafonate la românul de rând şi la companiile româneşti din economie. Această schema a asigurat o stabilitate pentru clientul final dar şi pentru furnizori”, a explicat ministrul Sebastian Burduja într-o intervenție televizată.

Schema de plafonare a facturilor/Pexels
Schema de plafonare a facturilor/Pexels

Te-ar putea interesa și: Uniunea Europeană a decis! Plafonarea prețurilor la gaze a fost prelungită cu încă un an

Schema de plafonare ține facturile românilor mici, anunță ministrul

După cum a mai adăugat ministrul, schema de plafonare permite ca pe facturile primite de consumatorii domestici să fie un preț mai mic decât cel la care are loc tranzacționarea energiei la bursă.

„Mai mult, discutăm de 5 milioane de gospodării din România care plătesc factura la curent, în medie, pe lună, într-un an, 35 de lei, ceea ce este o sumă rezonabilă, pentru o ţară cu puterea noastră de cumpărare”, a adăugat ministrul pe tema modului în care funcționează schema de plafonare.

În ceea ce privește momentul în care schema de plafonare, susține că toți cei care fac parte din piața energiei îşi doresc o etapizare a măsurilor de ieşire din această schema de compensare şi plafonare.

„Dacă am apela la o măsură bruscă, s-ar îngrămădi furnizorii de energie electrică, gaze naturale şi iarăşi ar duce la o creştere de preţuri, deci va fi o ieşire etapizată, foarte bine gândită”, a explicat ministrul..

Sebastian Burduja a explicat că, acum, datoria Minsterului Energiei către furnizori este undeva la 2 miliarde de lei.

„Întreaga schemă costă mult mai puţin, dacă ne referim la anul calendaristic ianuarie- decembrie 2024, ne aşteptăm ca schemă să coste undeva la 3 miliarde de lei, aceasta este estimarea ANRE”, a concluzionat Burduja.

Citește și: Facturile la energia electrică, în pericol de majorare? Ce se va întâmpla cu plafonarea prețului la energia electrică în 2024