- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Primarul USR de la Bacău anunţă creşterea taxelor locale din 2024. Ca şi edilul din Vaslui, susţine că vina este a lui Ciucă şi Ciolacu

14 Dec, 20:03 • Russo George
Proiectul privind stabilirea taxelor și impozitelor locale pentru anul 2024 a fost publicat pe site-ul municipiului Bacău pentru consultare publică. Conform acestuia, taxele și impozitele locale vor crește cu 13,8%, indicele inflației pentru anul 2022.
Primarul USR de la Bacău anunţă creşterea taxelor locale din 2024. Ca şi edilul din Vaslui, susţine că vina este a lui Ciucă şi Ciolacu

Primăria din Bacău este a doua din Moldova care anunţă, în ultimele zile doar, care anunţă creşterea taxelor pe anul 2024, dar dă vina pe ultimele două guvernări, ale lui Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu. Miercuri, viceprimarul USR al Municipiului Vaslui a acoperit decizia de a mări taxele, votată şi de consilierii partidului lui Cătălin Drulă, acuzăndu-i direct pe liderii partidelor ce compun coaliţia guvernamentală, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă.

„Ținând cont de prevederile art. 491 – Indexarea impozitelor și taxelor locale din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, am procedat la indexarea cu rata inflației de 13.8% a tuturor impozitelor și taxelor stabilite în sume fixe cu excepția impozitului pe mijloacele de transport de marfă cu masa totală autorizată egală sau mai mare de 12 tone care se calculează prin aplicarea rata de schimb a monedei euro la Nivel minim conform Jurnalului Oficial al Uniunii Europene prevăzute in Directiva 1999/62/CE.

Pentru anul 2024 executivul propune, menținerea acelorași cote de impozitare la impozitul pe clădiri, restul impozitelor și taxelor locale fiind doar indexate cu rata inflației sau cu rata de schimb euro.”, se arată în proiectul publicat pe siteul primăriei Bacău, potrivit Ziaruldebacau.

Taxele care vor fi mărite pentru locuitorii din Bacău

Principalele categorii de impozite și taxe afectate de indexare sunt: impozitele pe clădirile rezidențiale ale persoanelor fizice, impozitul pe terenurile persoanelor fizice și juridice, impozitele pe mijloacele de transport sub 12 tone ale persoanelor fizice și juridice, amenzi privind declarațiile fiscale, taxe pentru care Codul Fiscal prevede valori în sumă absolută sau interval.

Astfel, pentru oricare impozit sau taxă locală care constă într-o anume sumă în lei sau care este stabilită în baza unei anumite sume în lei, sumele respective vor fi indexate cu un procent de 13,8%.

În Codul Fiscal, se prevede că orice taxă locală se indexează anual, până la 30 aprilie, cu rata inflației comunicată de INS. Comunicatul de pe pagina Ministerului de Finanțe pentru 2024 a fost că inflația se va calcula la 13,8%. Ca atare, impozitele și taxele locale ar trebui indexate cu 13,8%. Cu toate astea, exista mecanisme care permit respectarea legii – adica cresterea taxelor cu 13.8% potrivit inflatiei si o reducere de 6,8% – asa cum a anuntat Primaria Oradea – pentru a ramane la o crestere de 7%.

Citeşte şi: Oraşul unde taxele cresc în 2024 cu aproape 14%. Primarul acuză: „Din cauza guvernelor Ciolacu şi Ciucă”