- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Primul dosar de fraudă cu fonduri din PNRR! Acte false pentru construirea unui spital

07 Oct, 21:17 • Cornel Ghimeșan
DNA a sesizat Tribunalul din Constanța cu privire la primul dosar privind frauda cu fonduri din PNRR. În dosar este implicat patronul unei firme de proiectare. Acesta este acuzat că a depus documente false pentru a câștiga licitația publică privind construire unui spital.
Primul dosar de fraudă cu fonduri din PNRR! Acte false pentru construirea unui spital

Procurorii DNA au dispus sesizarea Tribunalului Constanţa cu un acord de recunoaştere a vinovăţiei încheiat cu un om de afaceri pentru comiterea infracţiunilor de obţinere ilegală de fonduri prin fraudă şi participaţie improprie la tentativă la folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Alte articole: Un lider al fermierilor a protestat cu jugul la gât într-o emisiune tv: „Politicienii ne condamnă la sclavie”

Deși comunicatul nu menționează numele acuzatului, potrivit presei locale și a portalului instanțelor în dosar este implicat omul de afaceri Alexandru Ciobotaru, asociat majoritare în firma Atlas Consulting&Proiect SRL. De asemenea, acesta este liderul asocierii de firme care a câțtigat un contract, în urma unei licitații publice, pentru elaborarea documentaţiei tehnico-economice pentru proiectul „Construire şi dotare Spital Municipal Policlinic” din Constanţa.

Cum s-a produs frauda

Acte false pentru construirea unui spital. Primul dosar de fraudă cu fonduri din PNRR!
Acte false pentru construirea unui spital. Primul dosar de fraudă cu fonduri din PNRR!

În cursul anului 2021, Primăria Constanța a organizat licitația privind achiziţia serviciului de elaborare a documentaţiei tehnico-economice aferent obiectivului de investiţii „Construire şi dotare Spital Municipal Policlinic”, finanţat prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, omul de afaceri ar fi depus mai multe documente false, conform DNA. Știind că nu îndeplinea condiţiile de eligibilitate pentru a căstiga licitația respectivă, liderul asocierii respective a întreprins aceste demersuri, de fraudă,  în urma cărora a câștigat licitația.

La scurt timp de la semnarea contractului, 7 octombrie 2021, Primăria Constanţa a achitat omului de afaceri o primă factură în valoare de 1.729.677 lei, pentru servicii de prefezabilitate.  Odată cu demararea etapei a doua, respectiv studiul de fezabilitate şi depunerea documentaţiei pentru obţinerea avizelor şi acordurilor solicitate prin certificatul de urbanism, ar fi apărut disfuncţionalităţi în derularea contractului. În acest context, reprezentanţii primăriei au luat la cunoștiință că niciunul dintre asociaţi, cu excepţia omului de afaceri, nu știau de semnarea contractului de prestări servicii şi nici nu participaseră la elaborarea studiului de prefezabilitate. Acesta este momentul în care Primăria a început să bănuiască frauda.

Aceste fapt i-a determinat pe angajaţii Primăriei Constanţa să formuleze plângere penală faţă de societatea câştigătoare a licitaţiei şi faţă de reprezentanţii săi legali. În timpul anchetei, Victor Alexandru Ciobotaru şi-a recunoscut vinovăţia în faţa procurorilor DNA şi a acceptat să primească o condamnare de un an şi opt luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi interzicerea unor drepturi. Acest acord trebuie însă să fie aprobat de un judecător de la Tribunalul Constanţa. De asemenea, el a achitat o parte din prejudiciul provocat bugetului local al municipiului Constanţa, prin fraudă, în suma totală de 600.000 lei.

Citește și: Fiicele lui Dinu Patriciu au câștigat războiul cu fratele lor vitreg. Miza: vila de 1 milion de euro

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult