- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Proces deschis la CJUE pentru aderarea la Schengen. Ce se întâmplă în acest moment. Îndeplinim condiții de peste 12 ani

11 Feb, 18:12 • Polojan Tudor
Sâmbătă, 11 februarie 2023, Eugen Tomac - europarlamentar PMP a vorbit despre procesul pe care l-a deschis la CJUE. Acesta a atacat în instanță refuzul Austriei de a nu lăsa România în Schengen.
Proces deschis la CJUE pentru aderarea la Schengen. Ce se întâmplă în acest moment. Îndeplinim condiții de peste 12 ani

Acesta susține că procesul deschis de el este singura șansă a României de a adera la Schengen. Acest lucru, spune el, se poate întâmpla dacă nu va exista unanimitate în Consiliul de Justiție, scrie capital.ro.

„Acest proces deschis la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene nu blochează negocierile României cu Austria, nu blochează negocierile Bulgariei cu Olanda, Consiliul are dreptul şi libertatea de a lua oricând această decizie”, a spus Tomac în cadrul unei conferințe de presă.

Te-ar mai putea interesa și: Centrul Vechi riscă să se prăbușească. Anunțul alarmant al lui Raed Arafat. Mii de oameni și-ar putea pierde viața

Eugen Tomac a deschis proces la CJUE / sursa foto: hotnews.ro
Eugen Tomac a deschis proces la CJUE / sursa foto: hotnews.ro

Cum afectează acest proces negocierile cu Austria

Tomac a spus că un asemenea proces nu ar trebui să afecteze sub nicio formă negocierile cu celelalte state ori discuțiile. Consiliul are libertatea de a se întâlni de câte ore crede de cuviință.

„Un proces la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, pentru că am văzut multe opinii, nu blochează nici într-un fel libertatea pe care o are Consiliul de a se întruni ori de câte ori consideră, poate exista şi un Consiliu extraordinar şi lua o decizie prin care să repare această nedreptate”, a spus Eugen Tomac.

România și Bulgaria îndeplinesc cerințele de aderare la Schengen din data de 9 iunie 2010, de mai bine de 12 ani. Totuși, suntem lăsați pe dinafară.

„Mai există un aspect important pe care trebuie să îl subliniez. România şi Bulgaria îndeplinesc criteriile de aderare din 9 iunie 2010, constată un raport al Comisiei Europene. Croaţia a aplicat la aderarea pentru spaţiul Schengen în 2021 şi iată că în 2022 a fost acceptată.

Cât timp să mai aşteptăm ca anumite state să-şi schimbe abordarea în ceea ce priveşte respectarea legislaţiei Schengen şi evident extinderea spaţiului prin acceptarea României şi Bulgariei”, a mai completat acesta.

Mai citește și: Majorări salariale 2023. Salarii mai mari cu până la 50%. Ce categorii de angajaţi vor beneficia de această creştere

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult