- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Producătorii de energie termică sunt în alertă. Populația rămâne fără apă caldă și căldură de la 1 aprilie

12 Mar, 13:27 • Lupu Alexandra
Numeroși producători de energie termică trag un semnal de alarmă. Populația riscă să rămână fără apă caldă și căldură de la 1 aprilie.
Producătorii de energie termică sunt în alertă. Populația rămâne fără apă caldă și căldură de la 1 aprilie

Producătorii de energie termică sunt în alertă. Responsabilii de alimentare a sistemelor centralizate de distribuție de căldură și apă caldă avertizează că la data de 1 aprilie expiră contractul cu furnizorul de gaze naturale, anunță profit.ro. Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei vrea să schimbe prevederile legale, în așa fel încât companiile desemnate să împartă între ele povara asigurării comerciale a gazelor pentru CET-uri.

Ce se întâmplă cu apa caldă și căldura de la 1 aprilie

Producătorii responsabili de alimentarea sistemelor centralizate de distribuție de apă caldă și căldură au anunțat că pe data de 1 aprilie expiră contractul semnat cu furnizorul de gaze naturale, care le-a asigurat aprovizionarea pe toată perioada iernii, așa cum confirmă Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei. Din acest motiv, reprezentanții vor să modifice prevederile intrate în vigoare, în așa fel încât companiile desemnate drept furnizori să împartă între ele povara asigurării comerciale a gazelor pentru CET-uri.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Turcia este nevoită să-și amâne planurile. Nici în această lună nu începe producția de gaze naturale din Marea Neagră

Legislația primară implementată în luna decembrie a anului trecut spunea că „Pentru perioada 1 ianuarie 2023-31 martie 2023 Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, denumită în continuare ANRE, numește furnizor de ultimă instanță pentru locurile de consum cu un consum anual mai mare de 28.000 MWh ale fiecărui producător de energie termică ajuns în situația de a nu avea asigurată furnizarea de gaze naturale”, iar furnizorul numit are obligația ca în perioada menționată să asigure gaze naturale pentru locurile de consum ale producătorului de energie termică. Așadar, legea nu oferă o garanție pentru CET-uri începând cu data de 1 aprilie a acestui an.

„De la 1 aprilie 2023, conform informațiilor primite la ANRE, există numeroase locuri de consum cu un consum anual mai mare de 28.000 MWh ale PET (producătorilor de energie termică – n.r.) pentru producerea de energie termică, care, integral sau parțial, nu vor mai avea asigurată furnizarea gazelor naturale.

Actuala modalitate de preluare de către un singur FUI a locurilor precizate mai sus, respectiv de către FUI din luna calendaristică alocată conform Clasamentului FUI, poate genera acestuia disfuncționalități financiare majore în desfășurarea activității de furnizare. Este necesar să existe predictibilitate, atât pentru FUI, cât și pentru PET”, declară ANRE.

Producătorii de apă caldă și căldură sunt în alertă
Producătorii de apă caldă și căldură sunt în alertă

Potrivit instituției, alocarea locurilor cu un consum anual mai mare de 28.000MWh ale fiecărui PET pe o perioadă de 12 luni asigură o organizare mai ușoară a procesului de contractare. ANRE va stabili nivelul stocului minim de gaze naturale pentru fiecare titular trebuie să-l constituie în depozitele începând cu data de 1 aprilie 2023.

Până la ora actuală, Autoritatea a elaborat un proiect de modificare a Regulamentului de furnizare a gazelor în regim de ultimă instanță, astfel, se prevede „un mecanism prin, care pe perioada aplicării schemei de sprijin aprobată prin OUG 27/2022, pentru perioade consecutive de 12 luni începând cu perioada 1 aprilie 2023 – 31 martie 2024, ANRE numește FUI, dintre cei desemnați deja, pentru locurile de consum cu un consum anual mai mare de 28.000 MWh ale fiecărui PET unde se produce energie termică, pentru situația în care nu au asigurată furnizarea de gaze naturale pentru acoperirea necesarului de consum, integral sau parțial, cu respectarea principiului potrivit căruia cantitatea repartizată fiecărui FUI să nu depășească 40% din cantitatea totală de gaze naturale furnizată în regim concurențial clienților finali noncasnici într-o perioadă anterioară de 12 luni de către fiecare furnizor desemnat FUI”.

Citește și: Distrigaz Sud Rețele se dezvoltă! Rețeaua de distribuție a gazelor naturale a investit 555 milioane de lei pentru modernizarea sistemului