- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Scandal ireal în industria laptelui! Fermierii au deschis război supermarketurilor. „Să menții la raft un preț atât de ridicat este o crimă pentru fermele noastre”

13 Mar, 17:44 • Bumbeneci Diana
Scandal fără precedent în industria laptelui. Fermierii acuză supermarketurile că măresc mult prea mult prețurile la raft. 
Scandal ireal în industria laptelui! Fermierii au deschis război supermarketurilor. „Să menții la raft un preț atât de ridicat este o crimă pentru fermele noastre”

Este scandal de-a dreptul uriaș în industria laptelui, fermierii acuză supermarketurile că sunt vinovate de creșterile mult prea mari de prețuri la lapte. Crescătorii de vaci acuză supermarketurile că distrug industria din prea multă lăcomie, notează Antena3.

Scandal fără precedent în industria laptelui

Industria laptelui din țara noastră este una importantă, deoarece țara noastră are o tradiție îndelungată în creșterea animalelor și producția de produse lactate. Sectorul laptelui este format din producătorii de lapte, procesatorii și comercianții de produse lactate.

Sectorul laptelui este format din aproximativ 8000 de producători și 300 de procesatori, iar producția anuală de lapte depășește 4 miliarde de litri. Cele mai multe ferme de lapte din România sunt de dimensiuni mici și mijlocii, cu un număr mic de animale, dar există și ferme mari cu peste 1000 de animale.

Industria laptelui din România s-a confruntat cu diverse probleme în ultimii ani, inclusiv cu scăderea prețului la lapte și cu o concurență puternică din partea altor țări. În plus, multe dintre fermele de lapte din România au nevoie de modernizare și investiții pentru a îmbunătăți eficiența și a reduce costurile.

Vezi și: Un afacerist spune cât va costa, de fapt, carnea de miel. „Fermierul care vinde acum obligatoriu să îşi mai adauge la câştig trebuie să recupereze laptele”

lapte
lapte

„Nouă ni se cere de mai bine de jumătate de an să compensăm toate aceste pierderi cauzate de scăderea puterii de cumpărare.

Atât în România, cât și la nivel regional, puterea de cumpărarea a consumatorilor a scăzut extrem de mult. Dacă facem o comparație între ce se întâmplă în România, cu ce se întâmplă în alte țări europene, vedem că la raft prețul la noi este în medie între 6,5 până la 12 RON, prețul pe litru de lapte, pe când în țări precum Spania, vorbim de 1,25 euro.

În condițiile în care în România puterea de cumpărare este clar cu mult mai jos decât este în alte țări. Să menții la raft un preț atât de ridicat este o crimă pentru fermele noastre. De aici pleacă toate nemulțumirile noastre, suntem obligați să reducem prețurile.

Dacă la sfârșitul anului trecut vorbeam de un preț de vânzare de 3,2 sau 3,4 lei, în momentul de față de apropiem de 2 lei, cu solicitarea din partea procesatorilor de a reduce undeva în jur de 1,7 sau 1,2 lei. Toate acestea în condițiile în care noi producem litrul de lapte cu 2,5, 2,9 RON”, a declarat Ionuț Lupu, director executiv Asociația Crescătorilor de vaci „HolsteinRo”.

Citește și: Prețul laptelui depășește orice record în România. Un litru de lapte este mai scump decât în Franța, Spania sau Belgia

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult