- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Profesorii riscă până la 4 ani de închisoare dacă fac acest lucru. Legea a fost promulgată!

08 Jan, 12:56 • Fundeanu Madalina
Pedeapsă aspră pentru profesorii care hărțuiesc elevii sau studenții. O nouă lege în acest sens a fost promulgată de președintele României.
Profesorii riscă până la 4 ani de închisoare dacă fac acest lucru. Legea a fost promulgată!

Profesorii care cer favoruri sexuale elevilor sau studenților pentru a le pune note mai mari sau pentru a-i trece la examene vor fi aspru pedepsiți. O nouă lege în acest sens a fost promulgată de președintele României, scrie Antena 3 CNN.

Pedeapsă aspră pentru profesorii care hărțuiesc elevii sau studenții

În cazul profesorilor din învățământul preuniversitar sau universitar care hărțuiesc sexual elevi sau studenți, limitele speciale prevăzute de lege pentru folosirea abuzivă a funcției în scop sexual se majorează cu o treime.

Asta înseamnă închisoare de la 8 luni la 4 ani și interzicerea de a mai practica profesia pentru o perioadă între 1 și 5 ani pentru profesorii care săvârșesc această infracțiune.

O astfel de condamnare va fi înscrisă nu doar în cazier, ci și în registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale de exploatare a unor persoane sau de exploatare a minorilor.

Legea a fost promulgată și a intrat în vigoare în data de 6 ianuarie. De asemenea, aceasta a fost inclusă în Codul penal.

Te-ar putea interesa și: Ce pensie primește din ianuarie 2024 un profesor care a cotizat 44 de ani. Cum s-a modificat formula de calcul

Profesori care hărțuiesc elevii
Profesori care hărțuiesc elevii

Până acum, potrivit Codului Penal, hărţuirea sexuală era restricţionată la situaţiile în care exista o „relaţie de muncă sau similară” între victimă şi agresor.

În Codul Penal de până acum hărțuirea sexuală era considerată infracțiune dacă victima era intimidată sau pusă într-o situație umilitoare în repetate rânduri.

Fapta era definită ca „pretinderea în mod repetat de favoruri de natură sexuală în cadrul unei relații de muncă sau al unei relații similare, dacă prin aceasta victima a fost intimidată sau pusă într-o situație umilitoare”.

Acest lucru înseamnă că hărţuirea sexuală în mediul şcolar sau universitar de către profesori nu putea fi sancţionată conform legii penale. Proiectul de lege nou adoptat a schimbat însă acest lucru. Legea instituie două forme agravante ale infracțiunii, întemeiate pe natura raportului dintre făptuitor şi victimă.

Este vorba despre situațiile în care faptele au fost săvârșite împotriva unui student sau elev, de către un cadru didactic, auxiliar şi administrativ din învăţământul universitar sau preuniversitar.

Potrivit statisticilor, în ultimii 8 ani au existat doar 19 condamnări pentru hărțuire sexuală, conform alba24.ro. Infracțiuni mai grave, precum violul sau actul sexual cu un minor, au avut un număr mult mai mare de condamnări.

România condamnată la CEDO

Inițiatorii proiectului subliniază că hărțuirea sexuală este tratată insuficient chiar și în cadrul unei relații de muncă, iar victimele suferă stigmatizare socială, în timp ce comportamentul agresorului este tolerat.

De asemenea, se menționează hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului din 2022, în care statul român a fost condamnat pentru modul în care s-a desfășurat urmărirea penală în cazul unor fapte de hărțuire sexuală la locul de muncă.

Vezi și: Greșeala care i-ar putea costa pe români 10.000 de lei. Locuințele din blocuri cu bulină roșie nu se mai închiriază