- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Prognoza meteo de Crăciun şi Anul NOU. Meteorologii anunţă inversiune termică de Sărbători, vom bea vin fiert la 0 grade pe pârtii cu zăpadă artificială

19 Dec, 14:49 • Cornel Ghimeșan
Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni (19 decembrie 2022 - 1 ianuarie 2023) va fi, în general, peste cel climatologic normal în majoritatea regiunilor, în timp ce precipitaţiile vor fi puţine, sporadice şi pe arii restrânse, inclusiv în perioada Crăciunului, cu preponderenţă în zona montană, reiese din estimările de specialitate, publicate luni de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
Prognoza meteo de Crăciun şi Anul NOU. Meteorologii anunţă inversiune termică de Sărbători, vom bea vin fiert la 0 grade pe pârtii cu zăpadă artificială

Prognoza meteo de Crăciun şi Anul NOU. În Banat, valorile termice se vor situa în jurul celor normale în primele două zile din interval, apoi vor creşte treptat până la finalul primei săptămâni, când vor caracteriza o vreme cu mult mai caldă decât în mod normal. Astfel, mediile maximelor se vor situa între două şi 12 grade, însă ulterior vor scădea din nou până în jurul a şase grade. Minimele vor urma acelaşi proces, vor creşte de la -4 grade până la patru grade, mediat regional, şi vor coborî în a doua săptămână la zero grade. Probabilitatea de precipitaţii va fi redusă până în data de 24 decembrie, apoi acestea îşi vor face apariţia pe areale mici aproape în toate zilele ce preced acestei date.

Iarnă indiană și vortex polar în România! Două fenomene meteo periculoase se întâlnesc în România

În Crişana, vremea normală termic la începutul intervalului va marca un proces de încălzire până în data de 24 decembrie, însă se va răci din nou după data de 26 decembrie. În aceste condiţii, mediile maximelor vor fi de la trei până la 10 grade şi vor scădea ulterior spre patru grade. Regimul termic nocturn va debuta sub mediile caracteristice perioadei, cu valori de -4 grade, după care va avea un parcurs de creştere spre medii de patru grade în primul weekend şi va scădea treptat în a doua săptămână, la -2 grade. Probabilitatea de precipitaţii va fi relativ ridicată după data de 24 decembrie, anunţă luni ANM.

Prognoza meteo de Crăciun şi Anul NOU. În Transilvania, în prima săptămână de prognoză, vremea va marca un proces de încălzire treptată, astfel că maximele se vor situa, în medie, între 0 şi 8 grade, dar în a doua săptămână se va răci, mediile maximelor coborând spre trei grade. Regimul termic nocturn va fi unul scăzut, sub cel caracteristic perioadei şi chiar sub limita gerului în depresiuni până în data de 23 decembrie, apoi va avea variaţii între -4 şi două grade, mediat regional. Precipitaţiile nu vor fi prezente între 19 şi 24 decembrie, dar sporadic şi pe alocuri îşi vor putea face apariţia în următoarele zile.

Meteorologii au schimbat previziunile meteo. Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion

În Maramureş, vremea se va încălzi treptat în prima săptămână a intervalului, iar temperaturile maxime vor avea medii de la două la 10 grade, însă ulterior va intra într-un proces de răcire, cu maxime ce vor tinde spre două grade, mediat regional. Nopţile vor fi reci la început, cu valori mediate între -6 şi -8 grade, dar din data de 21 decembrie se va încălzi în toată regiunea, condiţii în care, în intervalul 22 – 29 decembrie, minimele se vor situa între medii de -2 şi patru grade. Până la finalul intervalului, valorile termice nocturne vor coborî spre -2 grade. Probabilitatea de precipitaţii va fi scăzută până în data de 23 decembrie, iar după aceasta, va mai creşte uşor şi vor fi posibile precipitaţii pe arii restrânse.

Prognoza meteo de Crăciun şi Anul NOU. În Moldova, valorile termice se vor situa în jurul celor specifice perioadei în prima zi a intervalului, cu o medie a temperaturilor maxime de 3 – 4 grade, după care vor fi în creştere şi vor caracteriza o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, cu cea mai ridicată medie a maximelor pe 24 şi 25 decembrie, de 10 – 12 grade. Ulterior, spre finalul intervalului, acestea vor fi în scădere şi se vor apropia de cele normale pentru această dată.

Temperaturile minime vor oscila, de la valori apropiate de cele specifice în primele două nopţi, cu medii între -6 şi -4 grade, la valori peste cele normale, îndeosebi în nopţile de 25 – 26 decembrie, când mediile minimelor vor fi de două până la patru grade, urmând ca, spre sfârşitul intervalului, minimele să scadă uşor şi treptat până în jurul normelor specifice perioadei. După data de 23 decembrie, trecător vor fi posibile precipitaţii slabe, pe spaţii mici.

În Dobrogea, la începutul intervalului, media maximelor va fi oscila între două şi patru grade, iar minimele între -5 şi -2 grade, valori uşor mai coborâte decât cele specifice perioadei. În restul timpului vor fi temperaturi în general peste cele climatologic specifice lunii decembrie, iar cel mai cald va fi între 24 şi 26 decembrie, cu 10 – 12 grade, ziua, respectiv 4 – 6 grade, noaptea, valori mediate regional, urmând ca spre sfârşitul intervalului să se mai răcească uşor. Probabilitatea de precipitaţii slabe va fi mai ridicată în ultima săptămână din perioada analizată.

Prognoza meteo
Măsuri severe luate de stațiunile de schi. Criza economică schimbă reguli

Prognoza meteo de Crăciun şi Anul NOU. În Muntenia, valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru această dată la începutul intervalului, astfel că, în primele două zile, media maximelor va fi cuprinsă între două şi şase grade, iar cea a minimelor de la -6 la -4 grade. În restul timpului vor fi temperaturi, în general, peste cele climatologic specifice lunii decembrie, iar cel mai cald va fi între 24 şi 26 decembrie, cu 10 – 13 grade, pe timpul zilelor, şi de 2 – 4 grade, noaptea, mediat regional. Probabilitatea de precipitaţii slabe va fi mai ridicată în ultima săptămână a intervalului.

În Oltenia, în primele două zile ale intervalului, vor fi medii ale maximelor, de la un grad la patru grade, şi minimele între -8 şi -4 grade. În restul perioadei vor fi temperaturi, în general, peste cele climatologic specifice lunii decembrie. Cel mai cald va fi între 24 şi 26 decembrie, cu 9 – 14 grade, ziua, şi 0 – 4 grade noaptea. Până la sfârşitul intervalului de prognoză, valorile termice vor scădea uşor, urmând să se situeze, ca valori medii ale maximelor, în jurul a cinci grade, şi de -2 grade, ca minime. Probabilitatea pentru precipitaţii slabe va fi mai ridicată în prima zi din interval şi din nou în a doua săptămână a acestuia.

Prognoza meteo actualizată de ANM

prognoza-2saptamani (22)

Prognoza meteo de Crăciun şi Anul NOU. La munte, prima zi din interval va fi caracterizată de o vreme mai rece decât în mod normal pentru această perioadă, cu o medie a maximelor între -6 şi -2 grade, respectiv o medie a minimelor ce poate ajunge şi la -10 grade. Ulterior, valorile termice vor caracteriza, în general, o vreme mai caldă decât normalul perioadei, cu cele mai ridicate valori diurne în jurul datei de 21 decembrie, când vor fi medii ale maximelor de 7 – 9 grade. Cele mai ridicate valori nocturne se vor înregistra în apropierea zilei de 25 decembrie, când mediile minimelor vor ajunge la zero grade. Spre sfârşitul intervalului, valorile termice vor marca o scădere uşoară, mediile maximelor urmând a se situa, în ultimele trei zile, la -1 grad, în timp ce mediile minimelor se vor stabiliza la -6 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii slabe va fi mai ridicată după data de 23 decembrie.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult