- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Proiect de transformare digitală pentru CNAS, realizat de Trencadis. Implementarea lui costă 82,58 milioane de lei fără TVA

28 Nov, 12:20 • Claudia Simion
Trecadis, companie de tehnologie specializată în dezvoltarea și implementarea de soluții software complexe pentru sectorul guvernamental și cel de business, pregătește un nou proiect public de transformare digitală.
Proiect de transformare digitală pentru CNAS, realizat de Trencadis. Implementarea lui costă 82,58 milioane de lei fără TVA

Prin acest proiect, va fi dezvoltat un sistem integrat de management pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). E al patrulea proiect de Big Data în administrația publică gândit de echipa Trencadis.

Sistemul va permite elaborarea de rapoarte, analize, studii menite să îmbunătățească și să consolideze capacitatea decizională a CNAS prin prelucrarea datelor specifice colectate de Platforma Informatică din Asigurările de sănătate (PIAS).

Trencadis se va ocupa de dezvoltarea unui instrument pentru suport operațional care optimizează procesele decizionale ale instituției de a furniza informații care să ajute la realizarea de politici publice în domeniul sănătătății și în cel social. Un alt beneficiu major e că va consolida capacitatea instituțională a CNAS de a comunica rapid și eficient cu alte instituții ce alimentează cu date sistemul de sănătate publică prin creșterea gradului de interoperabilitate a sistemelor informaționale și informatice utilizate și standardizarea datelor. În acest fel activitățile vor fi mai eficiente, iar prestigiul instituției va crește considerabil.

Citește și Sprijin pentru românii fără asigurare medicală. Streinu-Cercel: „Vor beneficia de aceleași acte medicale şi terapii ca cei asigurați!”

În condițiile dezvoltării rapide a tehnologiilor și societăților, administrațiile publice centrale de pretutindeni se confruntă cu nevoia utilizării de sisteme analitice inteligente capabile să colecteze, să curețe, sa transforme, să filtreze și să analizeze cantități foarte mari de date. Aceste instituții care folosesc în activitatea lor o gamă largă de surse de date au astfel oportunitatea valorificării eficiente a acestora pentru a crea asa numita „versiune unică a adevărului”, acea imagine care le permite să vadă poza de ansamblu, să dezvolte politici publice inteligente, să aloce inteligent resursele și să prezică tendințele viitoare în mod informat și documentat.

Trencadis: “Este un moment foarte bun să construim un ecosistem puternic de Data Science în România, cu un parteneriat solid public-privat”

“O astfel de abordare are potențialul de a transforma administrația publică la toate nivelurile, cu impact semnificativ asupra relației cu mediul de afaceri și cetățeni. Impactul integrării științei datelor în activitățile cotidiene ale administrației publice, ca de exemplu colectarea și analizarea datelor și monitorizarea sistemelor naționale de sănătate și emiterea documentelor oficiale poate fi unul major, cu numeroase beneficii. Colectarea acestor seturi mari de date şi prelucrarea lor va permite instituțiilor publice să ia decizii informate mai rapid și să implementeze schimbările necesare. Acum este un moment foarte bun să construim un ecosistem puternic de Data Science în România, cu un parteneriat solid public-privat, a declarat Marian Murguleț, CEO Trencadis.

Scopul dezvoltării sistemului integrat de management e acela de a susține un proces decizional performant și o planificare strategică fundamentală pe dovezi, cu scopul atingerii obiectivelor.

În plus, acest proiect își propune să consolideze capacitatea instituțională a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate de a comunica rapid și eficient cu instituțiile care alimentează cu date sistemul de asigurări sociale de sănătate, plus creșterea gradului de interoperabilitate a sistemelor informatice integrate și viitoare din platforma PIAS. Bugetul proiectului este de 82,58 milioane de lei, fără TVA.

După începerea derulării proiectului, sistemul informatic propus va furniza servicii online specifice structurilor centrale și teritoriale ale CNAS, administrației publice centrale în beneficiul cetățenilor, al mediului de afaceri și al altor instituții și organizații la nivel local și/sau la nivel central.

Activitatea specifică a instituției și serviciile publice oferite de către aceasta pentru cetățeni și mediul de afaceri, în cazul de față fiind vorba de asigurați și furnizorii de servicii medicale, vor fi puse la dispoziție prin intermediul componentei aplicative sub formă de servicii web publice online. Acest lucru va asigura apropierea instituției de cetățeni și mediul de afaceri și va oferi acestora servicii electronice moderne.

Citește și Aproape 200 de localități din România, fără medici de familie. Oamenii sunt nevoiți să parcurgă zeci de km pentru o simplă rețetă

Din perspectiva colaborării interinstituționale, comunicarea și colaborarea joacă un rol esențial. Sistemul informatic propus este un instrument modern care va asigura legătura directă între instituție și publicul larg și va conduce către o mai bună transparență și eficiență a activităților efectuate pentru îndeplinirea obiectivelor proprii prin punerea la dispoziție a unor servicii accesibile online. Astfel, acesta va fi un instrument ce va permite desfășurarea în mod eficient și în anumite cazuri automat a activităților specifice interfeței dintre organismele administrației centrale și cetățeni/mediul de afaceri – în acest sens sistemul va include funcționalitățile necesare înregistrării utilizatorilor externi instituției pentru accesul la funcționalitățile de vizualizare și analiză a datelor expuse în exterior.

Pe lângă funcționalitățile avansate de analiză a datelor ce vor fi dezvoltate pentru utilizatorii interni ai instituției, se va implementa și un set de interfețe web care vor permite accesul utilizatorilor din afara instituției la date ale acesteia, structurate pe patru niveluri de interes: in primul rand, utilizatorii din alte instituții publice, care pot interoga date ale Beneficiarului, furnizorii de servicii medicale, care pot consulta date statistice legate de activitatea din domeniul lor specific, un număr relativ redus de utilizatori (administratori și arhitecți de date, analiști de date, ofițeri de audit și investigații, manageri de nivel mediu și înalt) care pot accesa un set mai larg de date statistice legate de activitatea Beneficiarului, în interes public – reprezentanți ai organizațiilor profesionale sau neguvernamentale cu activitate în domeniu, ai presei. Al patrulea nivel de interes este publicul larg, care va avea acces la un set de rapoarte statice, reîmprospătare periodic (o dată sau de două ori pe săptămână).

“Ne bucurăm de faptul că proiectul Dezvoltarea şi implementarea sistemului INTEGRAT de management de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate va fi implementat de echipa noastră deoarece suntem singurul integrator din România care a mai implementat astfel de proiecte în domeniul public. De altfel, expertiza Trencadis Corp în acest domeniu a fost recunoscută de către SAS România prin distincția “System integrator of the year 2022”, a declarat Emilia Jeleriu, Deputy CEO al Trencadis.

Echipa Trencadis a fost implicată până în prezent în alte trei proiecte Big Data în administrația publică centrală. În două dintre acestea, compania a avut rolul de integrator (Consiliul Concurenței și Oficiul Național al Registrului Comerțului), iar în al treilea furnizor al soluției Big Data.

Trencadis este o companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software pentru mediul guvernamental și cel de business. Cu o cifră de afaceri de peste 20 milioane de euro, Trencadis inovează sectorul public prin adaptarea continuă la cele mai recente evoluții în tehnologie, proiectare și comunicare, pentru a sprijini consolidarea acestuia și a spori capacitatea de a răspunde cerințelor și nevoilor societății.