- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Proiect. Șoferii drogați, în stare de ebrietate sau fără permis care provoacă accidente vor ajunge la închisoare

21 Nov, 13:25 • Bumbeneci Diana
Se reia proiectul prin care pedeapsa cu închisoare va fi aplicată șoferilor drogați, în stare de ebrietate sau fără permis care provoacă accidente. Senatorul PSD Robert Cazanciuc a făcut anunțul.
Proiect. Șoferii drogați, în stare de ebrietate sau fără permis care provoacă accidente vor ajunge la închisoare

Închisoare pentru șoferii care distrug vieți! Senatorul PSD Robert Cazanciuc a anunțat că și-a propus să lupte mai mult împotriva șoferilor inconștienți. Social-democratul a confirmat că va reintroduce în circuitul parlamentar propunerea legislativă, inițiată în 2019 și respinsă de Parlament, prin care șoferii drogați, în stare de ebrietate sau fără permis care au generat un accident mortal să fie pedepsiți cu închisoarea.

Șoferii drogați, în stare de ebrietate sau fără permis vor ajunge la închisoare

România ocupă, în anul 2021, pentru al cincilea an consecutiv, primul loc în Europa la numărul de morți în accidente rutiere. 1.779 de decese în total. Una dintre cauze o reprezintă consumul de alcool sau de substanțe interzise, pe lângă neglijență sau calitatea infrastructurii rutiere.

În anul 2019, am demarat o inițiativă de modificare a legislației penale astfel încât niciun șofer băut, drogat sau fără permis care a produs un accident mortal să nu mai poată scăpa de pedeapsa cu închisoarea. (…) Astăzi, de Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Accidentelor Rutiere, anunț public că voi relua inițiativa pentru modificarea legii împotriva șoferilor care se urcă la volan fără să aibă dreptul de a conduce și provoacă accidente rutiere mortale”, a scris pe Facebook, duminică, Robert Cazanciuc, vicepreședinte al Senatului.

El consideră că inițiativa a fost respinsă de camera decizională „din rațiuni politice absurde și în mod sfidător la adresa interesului general al societății de a proteja în mod real viața și de a pune capăt carnajului de pe șoselele României, inclusiv prin pedepse foarte aspre care să aibă un rol preventiv profund inhibitor”, a transmis Cazanciuc, conform Agerpres.

Senatorul dedică această inițiativă legislativă „memoriei Anastasiei, fetița care anul acesta, chiar de Ziua Copilului, la doar 4 ani, a fost spulberată de un șofer fără permis, într-o goană nebună prin localitate”. Desigur, acest eveniment este doar unul dintre zecile de accidente care au avut loc în 2022 și care par să fie din ce în ce mai multe, de la un al la altul.

Ai mai putea citi: 44 de kilometri de linie de tramvai intră în reabilitare. Investiția depășește 1,8 miliarde lei

Proiect. Șoferii drogați, în stare de ebrietate sau fără permis care provoacă accidente vor ajunge la închisoare
Proiect. Șoferii drogați, în stare de ebrietate sau fără permis care provoacă accidente vor ajunge la închisoare

Cazanciuc a explicat în acest context că datele furnizate de Poliția Română și de Ministerul Justiției arată că sunt 20.000 de persoane trimise în fața instanțelor de judecată în fiecare an pentru conducere fără permis, sub influența drogurilor sau băuturilor alcoolice.

Tot în fiecare an își pierd viața sau sunt rănite grav, în accidente produse de cei care conduc fără permis, băuți sau drogați, aproximativ 500 de persoane. În Capitală, cel puțin, în luna iulie, au fost descoperiți la volan mai mulți șoferi drogați decât băuți.

Cu alte cuvinte, toți cei care cred că pot conduce un autovehicul fără permis, băuți sau drogați trebuie să știe că vor merge direct la închisoare în situația în care vor produce un accident rutier soldat cu victime. O inițiativă în memoria lui Ciprian, Ion, Gheorghe, Alexandru și a celor 100 de persoane care au pierit pe șosele din data de 8 iunie 2021 (momentul votului de respingere din Camera Deputaților) și până astăzi, din cauza unor ‘șoferi’ inconștienți”, a adăugat Cazanciuc.

Ai mai putea citi: Încep înscrierile pentru o nouă sesiune Rabla pentru Electrocasnice. Iată etapele programului și sumele alocate pentru finalul anului 2022

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult