- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

PSD și PNL au ajuns la un acord. Ministerul Finanțelor va reveni unui apropiat al președintelui Iohannis – surse

16 May, 11:53 • Andrei Alina
PSD și PNL s-ar fi înțeles. Adrian Câciu va pleca de la Ministerul Finanțelor. Un consilier al președintelui Klaus Iohannis, profesor universitar, este cotat cu cele mai mari șanse pentru poziția de ministru al Finanțelor, anunță Economica.net.
PSD și PNL au ajuns la un acord. Ministerul Finanțelor va reveni unui apropiat al președintelui Iohannis - surse
PNL și PSD ar fi ajuns la un acord asupra majorității portofoliilor importante din viitorul Guvern condus de președintele PSD Marcel Ciolacu. Postul de ministru al Finanțelor ar urma să fie ocupat de profesorul universitar Cosmin Marinescu, în prezent consilier al președintelui Klaus Iohannis, susțin surse politice citate de Economica.net.
Adrian Câciu părăsește, astfel, poziția de ministru al finanțelor, după un mandat dificil, presărat inclusiv cu decizii neclare. În locul lui Adrian Câciu ar urma să vină Cosmin Marinescu, un om cu experiență mai degrabă în zona de consiliere a unor persoane din mediul politic sau economic decât în cea de execuție efectivă, fiind destul de prezent și în presă, cu opinii sau analize. Spre deosebire de Câciu, Cosmin Marinescu are și o vastă experiență în mediul universitar și cel a cercetării.

Dacă va fi confirmat pentru poziția de ministru, Cosmin Marinescu, despre care nu se știe că ar fi membru al vreunui partid, dar este evident apropiat de zona de dreapta, va avea un mandat foarte dificil. Datoria Statului se află la niveluri istorice, în timp ce banii din PNRR întârzie să vină.

Ministerul Finanțelor este și cel care va gestiona, în mare parte, implementarea asa  numitei Ordonante a austerității, ceea ce va face ca ministrul să nu fie o persoană foarte agreată de public sau de colegii din Guvern ale căror bugete vor scădea.

PNL și PSD trebuie să stabilească zilele acestea strategia privind protocolul coaliţiei, dar şi cine vor fi miniștrii în noul Executiv condus de preşedintele PSD Marcel Ciolacu.

Citește și: Ce se va întâmpla în România, după ce PSD va ajunge la conducerea Guvernului! Ciolacu: „Nu există altă decizie”

De asemenea, PSD și PNL urmează să decidă dacă se mai respectă sau nu protocolul stabilit la constituirea coaliţiei de guvernare, în urmă cu un an şi jumătate sau deschiderea negocierilor pentru un nou aranjament în Executiv, în condiţiile în care atât PSD, cât şi PNL şi-ar dori păstrarea unor portofolii, precum Transporturile şi Investiţiile şi Proiectele Europene.

Liberalii mai au o problemă, și anume ce se va întâmpla cu președintele PNL Nicolae Ciucă după ce nu va mai fi premier. Scenariile vehiculate sunt legate de postul de vicepremier în Guvernul Ciolacu, ori un post de ministru într-unnul din ministerele cheie. De asemenea, se ia în calcul ca Nicolae Ciucă să fie numit preşedinte al Senatului, în locul Alinei Gorghiu.