- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Rabla la tractoare şi maşini agricole. Ministrul Mediului anunță un ajutor de 30.000 euro pentru fermieri în vederea achiziționării de tractoare şi maşini agricole

18 Jan, 19:00 • Alexe Raluca
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că programul „Rabla pentru tractoare și mașini agricole” va avea un buget de 500 milioane lei.
Rabla la tractoare şi maşini agricole. Ministrul Mediului anunță un ajutor de 30.000 euro pentru fermieri în vederea achiziționării de tractoare şi maşini agricole

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a prezentat un nou program care vine să ajute fermierii din România, mai ales în contextul protestelor din ultimele zile din țară.

Citește și: Ultimă oră! Ministrul Mediului, declarații despre noul program „Rabla pentru sobe”. Ce români vor beneficia de 10.000 de lei

Rabla pentru mașini agricole: ministrul Mediului anunță un ajutor de 30.000 euro pentru fermieri

Mircea Fechet a mai anunțat că, într-o fază incipientă, este programul Rabla la tractoare şi maşini agricole.

„Ne propunem în baza unui ajutor de minimis de maxim 30.000 de euro, pe fiecare fermier, să finanţăm achiziţia de tractoare şi maşini agricole, pentru că astfel de investiţii nu au fost până acum finanţate şi din bugetul AFM”, a spus ministrul Mediului, potrivit Digi 24.

Conform Ministerului Mediului, programul „Rabla pentru tractoare și mașini agricole” va avea un buget de 500 milioane lei. Banii vor putea fi folosiți pentru achiziția de mașini agricole. Fechet a menționat ajutorul pentru achiziția de tractoare încă de anul trecut, atunci când a atras atenția că este necesar ca programul Rabla să fie regândit în fiecare an, astfel încât să se plieze pe necesitățile beneficiarilor și pe nevoile din piață. Programul ar trebui să devină funcțional în acest an.

Și premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, în şedinţa de Guvern, că se va acorda un sprijin direct de 100 de euro la hectar cultivatorilor din sectorul vegetal, pentru a compensa pierderile suferite din cauza războiului din Ucraina. În plus, Executvul va legifera echivalarea permisului auto la categoriile B şi B1 pentru tractoare şi va rezolva şi problema utilajelor agricole, extinzând excepţiile de la înmatriculare şi inspecţie tehnică periodică la categoria vehiculelor lente, astfel că RAR va putea efectua ITP-ul la vehicole agricole sau forestiere cu laboratoare mobile chiar la sediul fermelor.

Totodată, el a precizat că Guvernul are în primă lectură o măsură importantă, și anume amânarea cu caracter temporar a ratelor la creditele producătorilor agricoli afectaţi de seceta din 2023.

„Aşa cum am promis, aprobăm astăzi un prim pachet de măsuri convenite împreună cu fermierii şi transportatorii. Am discutat şi cu micii fermieri şi transportatori aflaţi în stradă, şi cu marile asociaţii de profil. Este clar că protestele au fost îndreptăţite! Iar deciziile pe care le adoptăm confirmă că mare parte din cerinţele lor sunt absolut legitime. Am promis că vom rezolva problemele oamenilor, iar eu şi acest Guvern ne ţinem de cuvânt!”, a spus premierul în deschiderea şedinţei de la Palatul Victoria.

Citește și: Rabla 2024. Care este valoarea unui ecotichet pentru casarea unei mașini vechi