- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Raport INS. Câștigul salarial mediu net a ajuns la 4008 lei. Ce meserii au fost mai bine plătite

13 Dec, 13:20 • Bumbeneci Diana
Institutul Național de Statistică anunță că salariul mediu net a crescut cu încă 5 lei. INS anunță care sunt motivele pentru care au fost raportate creșteri și mai ales în ce domenii.
Raport INS. Câștigul salarial mediu net a ajuns la 4008 lei. Ce meserii au fost mai bine plătite

Câștigul salarial mediu net a fost de 4008 lei în luna octombrie a acestui an. Venitul mediu net a crescut cu 5 lei (+0,1%) față de luna septembrie 2022. Cele mai mari majorări au fost înregistrate în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei – 9427 lei, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate marţi, analizate de Agerpres.

Câștigul salarial mediu net a crescut

De partea cealaltă, cele mai mici valori ale salariului net au fost consemnate în sectorul hoteluri şi restaurante – 2238 lei. Câştigul salarial mediu brut a fost 6461 lei, cu 4 lei (+0,1%) mai mare decât în luna septembrie 2022.

Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 13,1%. Datele INS scot în evidență faptul că indicele câştigului salarial real a fost 98,1% în luna octombrie 2022 faţă de luna octombrie 2021 şi de 98,8% faţă de luna septembrie 2022.

Ai mai putea citi și: Salarii peste medie în România. Cum poți câștiga 18.000 de lei pe lună

În luna octombrie a anului acesta, în majoritatea activităţilor din sectorul economic nivelul câştigului salarial mediu net a crescut comparativ cu luna septembrie 2022, ca urmare a acordării de prime ocazionale. O astfel de majorare a fost raportate datorită oferirii unor prime trimestriale, anuale sau pentru performanţe deosebite, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De altfel, majorările câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte), precizează INS.

Cele mai mari majorări ale venitului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de editare – cu 12,5% şi în transporturi aeriene, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice. Au mai fost raportate majorări în cazul industriilor pentru fabricarea produselor din tutun, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), transporturi pe apă – între 4,5% şi 8,5%.

Citește și: Programul complet Lidl, de Crăciun și Revelion. Când vor fi deschise magazinele pentru români

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult