- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Agitaţie pe piaţa muncii: 4 din 10 angajați primesc măcar o ofertă nouă de job lunar

18 Jan, 13:16 • Dobran Viorel
Un job nou nu mai este o problemă în România. Toate studiile arată că ofertele vin pe bandă rulantă, iar firmele de recrutare nu mai fac faţă valului de CV-uri depuse în fiecare lună.
Agitaţie pe piaţa muncii: 4 din 10 angajați primesc măcar o ofertă nouă de job lunar

Un job nou, cu un salariu mai mare, a fost cu siguranţă, prezent în rezoluţiile multora dintre noi în noaptea de Anul Nou. Studiile arată că acest vis nu este deparete de realitate în 2023. Aproximativ 39% dintre angajaţi şi candidaţi primesc cel puţin o ofertă nouă de job în fiecare lună, iar 74% sunt abordaţi de recrutori de câteva ori pe an, potrivit unui studiu publicat miercuri de o platformă de recrutare online.

„Anul 2022 a fost cel mai bun an pe piaţa muncii pentru candidaţi şi angajaţi, atât din perspectiva numărului mare de joburi disponibile în piaţă, cât şi a eforturilor pe care angajatorii le-au făcut pentru a-i atrage şi a-i reţine – creşterea salariilor, diversificarea pachetelor de beneficii extrasalariale ori flexibilitatea legată de programul de muncă hibrid”, susţin reprezentanţii eJobs.

În aceste condiţii, potrivit celui mai recent studiu realizat la nivel global de The Network, entitate care are afiliate platforme de recrutare online din peste 130 de ţări, Boston Consulting Group şi eJobs România, aproape 7 din 10 respondenţi simt că piaţa muncii continuă să le fie favorabilă şi că balanţa este puternic înclinată în favoarea lor în negocierile de angajare.

Salarii de 1.500 de euro pe lună. Care sunt joburile unde eşti plătit cu această sumă

„Studiul a fost realizat pe un eşantion de 90.000 de candidaţi şi angajaţi din 160 de ţări, iar răspunsurile lor oglindesc fidel ceea ce am resimţit şi noi pe parcursul întregului an 2022, dar şi de la începutul lui 2023 încoace. Respectiv faptul că traversăm poate cea mai bună perioadă în care poţi să îţi schimbi jobul şi în care poţi să alegi o variantă care ţi se potriveşte cu adevărat. Asta în contextul în care 39% dintre participanţii la studiu au declarat că primesc lunar cel puţin o invitaţie la un interviu de angajare, iar 74% spun că sunt abordaţi de câteva ori pe an de recrutori”, a afirmat Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România.

Un job nou, cum decurg negocierile pentru un salariu mai mare

Pe acest fond, mai bine de jumătate dintre candidaţi şi angajaţi susţin că sunt acum în poziţia de a refuza o ofertă atrăgătoare din punct de vedere financiar dacă experienţa avută la interviu le-a lăsat un gust amar.

În plus, istoricul pozitiv al ultimului an i-a făcut să privească optimist eventualele negocieri salariale dinaintea unei angajări. „69% cred cu tărie că, inclusiv după ce au primit oferta financiară din partea angajatorului, pot ajunge să obţină, în final, un salariu mai mare pentru că ştiu că există în piaţă un deficit de candidaţi şi, din acest motiv, companiile sunt mai flexibile şi dispuse să pluseze la salariu. Doar 14% sunt de părere că angajatorii sunt cei care deţin avantajul competitiv în negocieri”, a mai spus Roxana Drăghici.

2022, anul românilor care au vrut să își schimbe locul de muncă! Cele mai căuate joburi din acest an

Încrederea candidaţilor în ei înşişi se află la cote maxime, iar asta o confirmă şi sondajul realizat de eJobs România în luna octombrie, potrivit căruia 65% cred că şi-ar putea găsi un job nou în mai puţin de două luni.

Studiul derulat de The Network, Boston Consulting Group şi eJobs România mai arată că IT-iştii, specialiştii în digital şi în vânzări reprezintă profilurile cele mai căutate de angajatori. Sunt urmaţi îndeaproape de cei cu experienţă în industria ospitalităţii, transporturi şi logistică.

„Regăsim aceleaşi categorii şi la nivelul ţării noastre. De la începutul anului şi până acum, au fost postate mai mult de 13.000 de joburi pentru candidaţii din aceste sectoare de activitate”, precizează Roxana Drăghici.

Studiul a fost derulat în perioada august – octombrie 2022 pe un eşantion de 90.000 de respondenţi din 160 de ţări, printre care şi România. Răspunsurile au fost colectate de The Network, alături de cele peste 130 de platforme de recrutare afiliate la nivel internaţional şi prelucrate de Boston Consulting Group, companie de consultanţă în management, cu sediul central în Boston, Massachusetts. Acesta este cea mai amplă cercetare de profil realizată pe o eşantionare globală.

În acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România, sunt disponibile aproximativ 30.000 de locuri de muncă.

Un job nou, la îndemâna oricui
Un job nou, la îndemâna oricui

TOP 10 domenii cu cele mai mari salarii în România. Pentru ce job se plătește doar minimul pe economie

Diferența dintre cele mai mari și cele mai mici salarii din România este de câteva mii de lei. Cel mai mult încasează angajații din IT, cu un salariu lunar mediu de 10.329 de lei. Pe poziția secundă sunt cei din informații și comunicații, cu 8.680 de lei, iar „podiumul” este completat de profesioniștii care prestează „activități de editare”, ce figurează cu 8.077 lei lunar.

Iată clasamentul categoriilor de profesioniști din țara noastră, în funcție de veniturile nete lunare, pentru luna noiembrie 2022:

  1. Activități de servicii în tehnologia informației, activități de servicii informatice – 10.329 de lei;
  2. Informații și comunicații – 8.680 lei;
  3. Activități de editare – 8.077 lei;
  4. Fabricarea produselor din tutun – 7.630 lei;
  5. Fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului – 7.539 lei;
  6. Transporturi aeriene – 7.134 lei;
  7. Intermedieri financiare, cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii – 6.914 lei;
  8. Transporturi aeriene – 6.863 lei;
  9. Intermedieri financiare și asigurări – 6.650 lei;
  10. Activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii – 6.602 lei. 

„IT-ul rămâne de departe cea mai generoasă industrie din punctul de vedere al salarizării. Este de altfel și cea mai fierbinte piață la nivel global, salariile practicate pe plan local fiind de multe ori superioare celor din alte piețe raportat la ‘costul vieții’.Luând în calcul oferta salarială medie, cele mai ‘vânate’ joburi de către candidați ar putea fi, în 2023, Data Engineer / Inginer Date și Full Stack Developer, ambele cu o medie salarială de peste 3.000 euro/net lunar, DevOps Engineer și Dezvoltator software, cu o medie salarială de 2.500 euro net lunar și UX/UI Designer, cu o ofertă salarială medie de 2.200 euro”,

 a declarat pentru Wall Street, Andrei Frunză, CEO-ul platformei de recrutare BestJobs.

În evidență nu au fost aluate veniturile bugetarilor, ale magistraților, respectiv ale avocaților, care au un regim separat de calcul, respectiv de contribuție la pensie.

STUDIU: Românii vor joburi mai bine plătite. Care a fost cel mai solicitat loc de muncă pe BestJobs

Cele mai mici salarii din România, TOP

Cele mai mici salarii sunt în domeniul HORECA, puternic lovit de criza de personal. De asemenea, salarii extrem de mici sunt și în domeniul fabricării articolelor de îmbrăcăminte, respectiv fabricarea de mobilă:

Hoteluri și restaurante 2.258;

Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte – 2.320 lei;

Alte activități de servicii – 2.819 lei;

Fabricarea de mobilă – 2.846 lei;

Prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei; fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite – 2.880 lei;

Tăbăcirea şi finisarea pieilor; fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor – 2.900 lei;

Activităţi de poştă şi de curier – 2.967 lei;

Colectarea, tratarea si eliminarea deşeurilor; activităţi de recuperare a materialelor reciclabile; activităţi şi servicii de decontaminare 2.976

Fabricarea produselor textile – 2.994 lei;

Alte activităţi industriale – 3.011 lei.

Astfel, salariile din domeniile menționate sunt aproape de minimul pe economie, de aproape 2.000 de lei net.

În luna noiembrie 2022, salariul mediu net a ajuns la 4.141 lei, în creștere cu 133 lei față de luna precedentă, ceea ce înseamnă o majorare semnificativă față de 3,3%.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Marcel Ciolacu anunță o măsură anti-birocrație: ”Scădem la jumătate timpii de eliberare a autorizațiilor de construcție”
Marcel Ciolacu anunță o măsură anti-birocrație: ”Scădem la jumătate timpii de eliberare a autorizațiilor ...
Boom imobiliar în 2025: Creditele ipotecare explodează, dar capcanele ascunse rămân!
Boom imobiliar în 2025: Creditele ipotecare explodează, dar capcanele ascunse rămân!
Care sunt cei mai buni mici din România și ce trebuie să eviți când îi cumperi
Care sunt cei mai buni mici din România și ce trebuie să eviți când îi cumperi
Rețeta celor mai savuroși mici pentru grătarul de 1 Mai. Experții i-au dat nota 10 plus!
Rețeta celor mai savuroși mici pentru grătarul de 1 Mai. Experții i-au dat nota 10 plus!
Specia de animale zărită în România care ar putea dispărea curând! Unde o poți întâlni și ce șanse sunt ca aceasta să supraviețuiască
Specia de animale zărită în România care ar putea dispărea curând! Unde o poți întâlni și ce ...
Rusia amenință alte două țări europene! ”Au devenit automat ţinte pentru forţele noastre armate, inclusiv cu componentă nucleară”
Rusia amenință alte două țări europene! ”Au devenit automat ţinte pentru forţele noastre armate, ...
Gabriela Firea îl demolează pe Nicușor Dan. ”Se laudă, mințind, că a plătit datoriile Primăriei Capitalei. După cinci ani de mandat, municipalitatea are datorii mai mari. Unde s-au dus banii nu știe nimeni!”
Gabriela Firea îl demolează pe Nicușor Dan. ”Se laudă, mințind, că a plătit datoriile Primăriei ...
Statul oferă 685 de lei pentru toți românii! Cine sunt beneficiarii acestei măsuri
Statul oferă 685 de lei pentru toți românii! Cine sunt beneficiarii acestei măsuri
Important pentru clienții ING! Ce anunță banca referitor la plăți și transferuri
Important pentru clienții ING! Ce anunță banca referitor la plăți și transferuri
Lovitură împotriva turismului românesc. Statul taie voucherele de vacanță, industria explodează
Lovitură împotriva turismului românesc. Statul taie voucherele de vacanță, industria explodează
Ce a făcut cu banii românul care a câștigat la Loto peste 10 milioane de euro, cel mai mare premiu din istoria 6/49
Ce a făcut cu banii românul care a câștigat la Loto peste 10 milioane de euro, cel mai mare premiu ...
ANAF îți ia aproape jumătate din câștig! Statul vine după banii românilor cu o taxă de 40%
ANAF îți ia aproape jumătate din câștig! Statul vine după banii românilor cu o taxă de 40%
”Anul Nou care n-a fost” este marele câștigător al galei premiilor Gopo 2025. Adrian Văncică, printre laureați
”Anul Nou care n-a fost” este marele câștigător al galei premiilor Gopo 2025. Adrian Văncică, ...
Meta dă lovitura! Zuckerberg lansează aplicația AI care vrea să detroneze ChatGPT și Bard
Meta dă lovitura! Zuckerberg lansează aplicația AI care vrea să detroneze ChatGPT și Bard
Cozi mai scurte și buletine moderne. Sectorul 6 deschide noi ghișee pentru cărțile de identitate electronice
Cozi mai scurte și buletine moderne. Sectorul 6 deschide noi ghișee pentru cărțile de identitate ...
Bolojan a convocat CSAT. Se discută legea apărării naționale și planul de înarmare a Europei
Bolojan a convocat CSAT. Se discută legea apărării naționale și planul de înarmare a Europei
Zelenski transmite un avertisment extrem de îngrijorător: Rusia ar putea pregăti o nouă agresiune teritorială vara aceasta!
Zelenski transmite un avertisment extrem de îngrijorător: Rusia ar putea pregăti o nouă agresiune ...
Horoscop 30 aprilie. Zodiile în fața destinului: Săptămâna care îți poate schimba viața!
Horoscop 30 aprilie. Zodiile în fața destinului: Săptămâna care îți poate schimba viața!