- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Răspuns oficial al autorităților. Ce se va întâmpla cu jaloanele pe energie din PNRR

24 Apr, 23:17 • Bumbeneci Diana
Ce se întâmplă cu jaloanele pe energie din PNRR. FACIAS a oferit un răspuns oficial.
Răspuns oficial al autorităților. Ce se va întâmpla cu jaloanele pe energie din PNRR

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a solicitat Ministerului Energiei informații despre stadiul obiectivelor din PNRR. Iată răspunsul oficial primit.

FACIAS a răspuns ce se întâmplă cu cele mai așteptate jaloane din PNRR

România nu a îndeplinit niciunul dintre marile obiective în acest domeniu, iar termenele au expirat deja. În acest sens, riscul ca PNRR să se blocheze este unul semnificativ. Principala problemă este întârzierea cu care sunt adoptate actele normative care să reglementeze noile prevederi.

Vezi și: Apar primele efecte pozitive ale PNRR. Bugetul județului Ilfov a crescut cu 30%

PNRR
PNRR

„FACIAS a primit un răspuns detaliat de la Ministerul Energiei și a aflat, ca și în cazul jaloanelor ce țin de responsabilitatea Ministerului Muncii, suntem departe de a ne fi îndeplinit obligațiile asumate.

Concret, s-a comunicat faptul că Jalonul Nr. 114, respectiv intrarea în vigoare a legii privind decarbonizarea prin care se adoptă calendarul de eliminare treptată a cărbunelui/lignitului, nu este încă îndeplinit din punctul de vedere al Comisiei Europene.

În fapt, responsabilii români s-au făcut că fac treabă și au creat un amalgam de modificări ale legii care nu se potrivește întru totul cu obligația asumată prin PNNR. Acest jalon trebuia implementat și avizat de partenerii europeni la 31 decembrie 2022.

În ceea ce privește jalonul 115, respectiv Scoaterea din operare a capacității de producție a energiei electrice pe bază de lignit este efectiv blocat, Ministerul Energiei recunoscând că măsurile adoptate de partea română nici nu au fost analizate de Comisia Europeană.

În aceeași situație se află și jalonul 126 care avea ca termen tot 31 decembrie 2022, dar pentru care nu avem încă actele legislative aprobate”, transmite FACIAS.

Citește și: Un militar publică fluturașul de salariu pentru ca românii să afle totul despre povestea contribuției la pensiile din Armata Română! „Apoi ne-am împrăștiat ca pleava în toate colțurile lumii căutând alte oportunități fiind deja scârbiți de acest sistem ticălos”

Tags:
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult