- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Răsturnare de situație în rotativa guvernamentală. Se înființează funcție specială pentru Nicolae Ciucă, după ce acesta nu va mai fi premierul României

08 May, 11:38 • Lupu Alexandra
Schimbări majore în rotativa guvernamentală! Nicolae Ciucă ar putea rămâne în fruntea Guvernului. Va ocupa un post care urmează să fie creat.
Răsturnare de situație în rotativa guvernamentală. Se înființează funcție specială pentru Nicolae Ciucă, după ce acesta nu va mai fi premierul României

Începutul acestei săptămâni aduce noi vești despre rotativa guvernamentală și despre cum va arăta noul Guvern al României. Potrivit stiripesurse.ro, Nicolae Ciucă ar putea rămâne la conducere, pe un post care urmează să fie creat.

Ce post va ocupa Nicolae Ciucă

Negocierile din cadrul coaliției de guvernare avansează masiv, având în vedere că nu mai durează mult până când reprezentanții trebuie să facă rocada. Așa cum arată ultimele informații, Nicolae Ciucă ar putea rămâne la conducere, pe un post care urmează să fie creat: a treia funcție de viceprimar.

Mai mult decât atât, dacă situația lui Lucian Bode nu va fi clarificată, atunci premierul României va prelua portofoliul de ministru al Internelor. În ciuda faptului că Nicolae Ciucă afirma că mulți dintre miniștrii liberali nu se vor mai regăsi în Guvern, se pare că la PNL vor avea loc cele mai puține schimbări, în comparație cu celelalte partide.

Vezi și: Se renunță la reforma pensiilor speciale?! Nicolae Ciucă: „România nu poate să-și permită să riște”

Un singur ministru PSD va rămâne în Guvern, potrivit surselor, acela fiind Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor. În rest, toți reprezentanții din partidul menționat ar putea ocupa o altă funcție. Totodată, ultimele informații arată că PSD și PNL au căzut de acord în ceea ce privește modificarea protocolului inițial și fiecare partid va avea câte două ministere avizatoare. PSD va deține Transporturilor și Secretariatul General al Guvernului, acolo unde va fi păstrat Marian Neacșu.

Marcel Ciolacu își dorește mai multe femei în fruntea Guvernului, astfel, este posibil ca actualul ministru al Muncii să fie schimbat pe acest criteriu. Se poartă negocieri și pentru Gabriela Firea, având în vedere că ministrul Familiei va intra în campanie pentru Primăria Capitalei. PSD se teme să nu o vulnerabilizeze în Guvern.

Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă

Este aproape sigur că la Ministerul Economiei va veni Mihai Tudose, europarlamentarul care și-a dat acordul să părăsească Parlamentul European. Marcel Ciolacu a afirmat public că și-l dorește aproape pe Tudose, în viitorul Guvern. În paralel, Virgil Popescu este de nelipsit de pe scaunul de ministru al Energiei. Cătălin Predoiu va rămâne la Justiție, iar Bogdan Aurescu la Externe. Ligia Deca va rămâne la Educație, și de asemenea, se vehiculează că președintele Iohannis îl va impune pe consilierul prezidențial Cosmin Marinescu în funcția de ministru de Finanțe.

La PNL există cea mai mare agitație pe acest subiect, având în vedere că Iohannis mai are doi miniștri în Guvern, referindu-ne la Ligia Deca și Bogdan Aurescu. Liberalii au exprimat că vor ca Finanțele să fie conduse de un om al partidului, mai ales pentru că urmează anul electoral 2024.

Te-ar putea interesa și: Nicolae Ciucă rupe tăcerea! Primele declarații despre impozitarea progresivă a pensiilor și salariilor: „Este imposibil să se aplice impozitarea progresivă”