- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Rata șomajului a scăzut la 5,4% pe final de 2022. INS confirmă un număr ridicat al șomerilor din rândul tinerilor

09 Jan, 12:15 • Bumbeneci Diana
Rata șomajului din România a scăzut la 5,4 procente în noiembrie. INS a publicat un nou bilanț cu privire la numărul șomerilor din țara noastră.
Rata șomajului a scăzut la 5,4% pe final de 2022. INS confirmă un număr ridicat al șomerilor din rândul tinerilor

Rata şomajului în formă ajustată sezonier a scăzut, conform unui bilanț publicat astăzi de Institutul Național de Statistică. Cu toate acestea însă, țara noastră își păstrează numărul de șomeri la anumite categorii.

Rata șomajului a scăzut pe final de 2022

Rata șomajului a ajuns la 5,4%, în luna noiembrie a acestui an, de la 5,5% în octombrie. Cu toate acestea însă şomajul în rândul tinerilor se află la un nivel semnificativ, 22,9%, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică.

Potrivit raportului publicat de INS, numărul şomerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 74 ani estimat pentru luna noiembrie a anului 2022 a fost de 447.700 persoane, în scădere atât faţă de luna precedentă (453.200 persoane), cât şi faţă de luna noiembrie 2021 (450,9 mii persoane), potrivit Agerpres.

șomaj România/foto sugestivă
șomaj România/foto sugestivă

Atunci când vine vorba despre clasificarea în funcție de sex, rata şomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 0,9 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 5,8% în cazul persoanelor de sex masculin şi 4,9% în cazul celor de sex feminin).

„Reţine în continuare atenţia nivelul ridicat, de 22,9%, al ratei şomajului în rândul tinerilor (15-24 ani)„, subliniază INS.

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,3% pentru luna noiembrie 2022 (3,9% în cazul femeilor şi 4,6% al bărbaţilor). Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 74,3% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna noiembrie 2022.

Ai mai putea citi și: Din cauza condițiilor oferite, România își pierde elevii de elită! Flavian Georgescu, antrenorul lotului olimpic de matematică: „Cam toată lumea, spre 100%, toți olimpicii doresc să plece”

Potrivit legii, sunt asigurate obligatoriu, pentru indemnizația de șomaj, următoarele categorii de persoane cu domiciliul în România:

  • angajații și persoanele asimilate angajaților, cooperatorii cu excepția pensionarilor care lucrează;
  • funcționarii publici;
  • membrii ONG-urilor;
  • se pot asigura voluntar persoanele care au împlinit 18 ani și sunt asigurate și în sistemul public de pensii, respectiv în cel al asigurărilor de sănătate:
  • cetățenii români care lucrează în străinătate;
  • persoanele autorizate să desfășoare activități independente;
  • cele care beneficiază de sistemul de securitate socială din România și membrii familiei acestora, care locuiesc într-o țară UE și al căror angajator are sediul în alt stat UE.

Te mai poate interesa și: O nouă lovitură pentru români, din partea BNR! Dobânda cheie urcă din nou la 7%! Ratele ajung la noi sume record

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult