- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O nouă lovitură pentru români, din partea BNR! Dobânda cheie urcă din nou la 7%! Ratele ajung la noi sume record

09 Jan, 09:08 • Bumbeneci Diana
BNR majorează din nou dobânda cheie! Ratele românilor vor crește, după o perioadă în care oamenii vor spera că vor plăti în 2023 mai puțin decât în 2022.
O nouă lovitură pentru români, din partea BNR! Dobânda cheie urcă din nou la 7%! Ratele ajung la noi sume record

BNR ar putea decide în şedinţa mâine, 10 ianuarie 2023, dacă ratele românilor cresc la început de an! Banca Națională ia în calcul majorarea dobânzii de referinţă la 7% procente. În același timp, zilele acestea sunt aşteptate datele oficiale referitoare la inflaţie. Din păcate însă, veștile nu sunt foarte bune, având în vedere că analiștii economici se așteaptă la prezentarea unei inflații record, luând în considerare creșterea istorică a prețurilor, anunță Economica.

BNR majorează dobânda cheie

Pe 10 ianuarie, Consiliul de Aministraţie al BNR are o nouă şedinţă. Evoluţia dobânzilor şi, eventual, utilizarea altor instrumente de politică monetară pentru încetinirea inflaţiei sunt principalele subiecte pe ordinea de zi. Conform ultimului raport publicat de ING Bank şi semnat de economistul şef al băncii, Valentin Tătaru, ne putem aştepta ca BNR să mai utilizeze încă o dată pârghia de majorare a dobânzilor pentru a ţine în frâu inflaţia.

Ai mai putea citi și: 1.400 de lei în plus pentru o categorie de români. Cine va putea să plătească facturile la energie cu banii de la Guvern

Rate BNR / foto sugestivă
Rate BNR / foto sugestivă

Contextul amplu de lichiditate estompează relevanța ratei de politică monetară. Cea mai recentă decizie privind rata de politică monetară. Noi favorizăm cu strictețe o creștere cu 25 de puncte de bază, la 7,00%, împotriva unei decizii de păstrare nemodificată a dobânzii cheie. În orice caz, piețele ar putea fi destul de indiferente față de decizie, deoarece contextul amplu de lichiditate estompează semnificativ relevanța ratei de politică monetară. În ceea ce privește IPC, ne așteptăm ca inflația de la sfârșitul anului 2022 să fi atins 16,6%, deși surprizele negative nu pot fi excluse”, spune Valentin Tătaru, economist şef al ING Bank România.

În acest context, vicepreşedintele CFA România, Adrian Codîrlaşu, confirmă faptul că va fi o majorare cu 0,25% a dobânzii cheie. În opinia vicepreşedintelui CFA, aceasta ar fi totuşi singura majorare din 2023.

Totuşi, chiar dacă în Uniunea Europeană, şi mai ales în Germania, inflaţia a scăzut şi dă semne să scadă spre nivelul de o singură cifră, România va aştepta probabil 2024 pentru a ajunge acolo”, declară Adrian Codîrlaşu.

Conform declarațiilor specialistului, rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni s-a majorat faţă de exerciţiul anterior. Aceasta a ajuns la 10,68%.

Anticipaţiile inflaţioniste au reintrat pe trendul crescător, acestea arătând o inflaţie exprimată în două cifre pentru întreg anul următor. Reducerea puterii de cumpărare datorată inflaţiei îşi va pune amprenta asupra consumului anul viitor. În aceste condiţii şi anticipaţiile de creştere economică pentru anul 2023 s-au redus, acestea înregistrând o valoare de 1,3%”, spune Adrian Codirlaşu, CFA – vicepreşedinte al Asociaţiei CFA Romania.

Te mai poate interesa și: Programul Prima Casă 2023. Când vor fi acordate primele garanții

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult