- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Recrutări ratate în MApN. Aproape un sfert dintre candidaţi au picat la proba fizică

22 Apr, 23:37 • Cornel Ghimeșan
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a încheiat prima etapă de recrutări pentru soldații din 2024, cu rezultate nu tocmai îmbucurătoare. Potrivit datelor furnizate de Statul Major al Apărării, aproape un sfert dintre candidați au picat la proba fizică, iar alți 18% la evaluarea psihologică. În total, aproximativ jumătate dintre recruți au fost respinși.
Recrutări ratate în MApN. Aproape un sfert dintre candidaţi au picat la proba fizică

Recrutări ratate în MApN. Procesul de recrutare, desfășurat în lunile februarie, martie și aprilie, a implicat mai multe etape, începând cu depunerea dosarelor și continuând cu probele fizice, psihologice și medicale. Din cei 5.093 de aspiranți, doar 2.626 au reușit să treacă de toate testele.

Recrutări ratate în MApN. Aproape jumătate dintre candidaţi au picat la proba fizică

Proba fizică s-a dovedit a fi un impediment major pentru mulți candidați, deși ar trebui să fie accesibilă pentru persoanele cu vârste între 18 și 45 de ani, având în vedere cerințele minime de fitness. „Constatarea generală a fost că cei mai mulți dintre candidați nu au reușit să treacă de evaluarea fizică (cu sublinierea faptului că a fost prima probă a procesului de recrutare-selecție). Nivelul de dificultate al probei este considerat ca fiind unul mediu (traseu utilitar-aplicativ, alergare de rezistență 2.000 m). O persoană cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 ani, cu o dezvoltare fizică normală ar trebui să nu întâmpine dificultăți majore pentru trecerea baremelor fizice minime obligatorii ale acestei evaluări”, se precizează într-un comunicat de presă remis de Ministerul Apărării Naţionale.

Citeşte şi: Michelin aduce 500 de locuri de muncă în România. O nouă fabrică se deschide, în timp ce alta se închide în Polonia

Soldații admiși vor beneficia de o remunerație netă lunară de aproximativ 4.400 de lei, la care se adaugă diverse beneficii suplimentare, inclusiv drepturi privind norma de echipare și indemnizații pentru transport, chirie și misiuni. „Pe lângă remnerația de bază, soldații gradat profesional primesc beneficii suplimentare precum „drepturi privind norma de echipare, indemnizațiile de transport, de chirie (cu posibilitatea transformării în plata din rată pentru cumpărarea unei locuințe), de detașare, de misiune, decontare transport concediu de odihnă, decontare contravaloare voucher de vacanță, decontare tratament ambulatoriu și servicii medicale etc., specifice instituțiilor din sistemul de apărare națională, ordine publică și securitate națională”, a transmis MApN.

Citeşte şi: NOI Hypermarket, „magazinul magazinelor” care face concurență lanțurilor de supermarketuri. Brandul românesc a deschis 6 locații în doar 6 luni

Statul Major al Apărării a precizat că solda poate crește până la 30% pentru personalul „angajat în unități aflate în proces de menținerea și consolidare a capacității operaționale”.

Principalele date ale analizei MApN:

  • campania de  recrutare și selecție s-a derulat în 41 de județe și în municipiul București;
  • nr. locuri scoase la concurs: 5.093;
  • nr. candidați: 6.448 (dintre care fete: 20%);
  •  indicele de interes (raport între nr. candidaților și nr. locurilor scoase la concurs): 1,3;
  • proporție candidați respinși la evaluarea fizică (prima probă): 24%;
  • proporție candidați respinși la evaluarea psihologică (candidați rămași după proba fizică): 18%;
  • proporție candidați respinși la evaluarea medicală (candidați rămași după evaluarea psihologică): 12%;
  • nr. candidaților admiși: 2.626;
  •  indicele de admitere (proporția candidaților selecționați din totalul candidaților înscriși): 40%.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Apărării Naționale (MApN), campania de recrutare și selecție s-a desfășurat în 41 de județe și în municipiul București. Au fost înregistrate un total de 6.448 de candidați, din care 20% erau femei. Însă, doar 40% dintre aceștia au fost admiși.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult