- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Reguli dure pentru șoferi în UE. A fost anunțată data limită pentru mașinile care folosesc acest combustibil

18 Apr, 15:31 • Andrei Alina
Combustibilii tradiționali precum motorina și benzina vor fi interziși în țările din Uniunea Europeană. Mașinile pe benzină și motorină ar urma să fie înlocuite de cele electrice sau cele cu hidrogen. UE a stabilit și un calendar în această privință.
Reguli dure pentru șoferi în UE. A fost anunțată data limită pentru mașinile care folosesc acest combustibil

Parlamentul European a adoptat noile norme Euro 7 pentru mașinile ce urmează să intre în vigoare în anul 2027. Cea mai drastică măsură este că, din 2035, vehiculele alimentate cu benzină sau motorină nu vor mai fi vândute în toate statele membre UE.

Scopul acestei decizii este de a promova utilizarea mașinilor electrice și a vehiculelor alimentate cu energie mai puțin poluantă, așa cum este combustibilul cu hidrogen. Totodată, UE vrea să reducă și mai mult motoarele cu ardere convențională, motiv pentru care a fost deja stabilit un calendar pentru ca benzina si motorina sa nu mai fie comercializate în UE, anunță bugetul.ro.

Citește și: Preț carburanți 18 aprilie. Petrom scumpește din nou benzina și motorina

Euro 7 nu prevede schimbarea timpului și a distanței la care trebuie menținute limitele de emisie, care ar trebui să fie sub 80 mg/km de NOx, timp de 10 ani și 200.000 de kilometri. De asemenea, se prevede pentru prima dată și un regulament ce au în vizor particulele emise atât de anvelope, cât și de frâne.

Reguli dure pentru șoferi în UE. A fost anunțată data limită pentru mașinile pe motorină

Dar cea mai dură măsură luată de Parlamentul European va intra în vigoare din 2035, când nu va fi permisă comercializarea mașinilor alimentate cu benzină sau motorină în toate statele membre.

Citește și: Germania s-a răzgândit în privinţa interzicerii maşinilor pe benzină şi diesel. „Piaţa ar trebui să decidă ce doresc consumatorii, nu politicienii”

O lovitură puternică este faptul că motoarele diesel vor fi interzise în 2050, atunci când, conform Euro 7, circulația mașinilor alimentate cu combustibili fosili va fi complet interzisă pe drumurile din toată Europa, inclusiv în România.