- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Reguli majore în industria alimentară. Se schimbă eticheta produselor românești. La ce trebuie să fie atenți cumpărătorii

26 May, 23:01 • Bumbeneci Diana
Sunt anunțate noi reguli în industria alimentară! Eticheta produselor românești se schimbă. La ce vor trebui să fie atenți toți cumpărătorii.
Reguli majore în industria alimentară. Se schimbă eticheta produselor românești. La ce trebuie să fie atenți cumpărătorii

Au fost confirmate noi reguli în industria alimentară de pe teritoriul țării. Eticheta produselor românești se schimbă din nou. În acest sens, mezelurile, conservele, dar și alte produse autohtone vor avea o etichetă ce conține informații despre originea produselor și procesul de fabricație. Proiectul se află acum în Parlament, anunță știripesurse.

Se schimbă eticheta produselor românești

După această schimbare, clienților le va fi mai ușor să caute produsele românești. O etichetă specială ne va garanta originea autohtonă a mezelurilor, conservelor sau a oricărui alt produs realizat cu materie primă din țara noastră. Produsele cu marca „DOR”, adică, „De Origine România” vor fi mai scumpe, sunt de părere atât producătorii din industria alimentară cât și consumatorii. Inițiativa este încă în stadiu de proiect de lege în Parlament.

Produsele agroalimentare care utilizează în procesul de fabricaţie materii prime de bază de origine românească şi îndeplinesc anumite condiţii ar putea fi etichetate cu denumirea „De Origine România”, prescurtat: „DOR”.

Vezi și: Prețurile alimentelor cresc din nou. Care sunt cele mai scumpe produse

Produse cu eticheta DOR
Produse cu eticheta DOR

Producătorii care vor solicita eticheta DOR ar trebui să demonstreze că toate ingredientele folosite provin din țara noastră. Exact aici va fi și cea mai mare problemă, spune un investitor din industria cărnii. Buzoianul Constantin Frusinoiu produce cârnați proaspeți și uscați pentru băcănii din toată regiunea. Spune că pentru acest sortiment, de exemplu, nu va va avea cum să întrunească toate criteriile.

Inițiativa legislativă inițiată de Florian Emil Dumitru, deputat PNL, a fost semnată de peste 80 de parlamentari liberali. Aceștia sunt convinși că proiectul va satisface atât interesele producătorilor autohtoni, cât și pe cele ale consumatorilor. Spun de asemenea că cerificarea DOR va fi și un motiv de mândrie naţională.

Supermarketurile au nevoie de astfel de produse care să fie etichetate conform și să poată să genereze campanii de promovare a produselor locale. România poate să producă măcar pentru consumatorul local hrană de calitate. Probabil că va fi o schemă de ajutor de stat pentru a susține activitatea de etichetare, ambalare, sortare”, a declarat Florian Emil Dumitru, deputat PNL.

Proiectul de lege privind instituirea Schemei de Certificare Voluntară „De Origine România” a fost înregistrat pentru dezbatere pe 10 mai 2023, la Senat. Specialiștii Ministerului Agriculturii spun că nu au fost consultați în prealabil pe această temă și așteaptă mai multe detalii.

Vezi și: Fructele și legumele, alimente de lux? Valoarea coșului de cumpărături a ajuns la un nou record

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult