- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Reguli noi la vânzarea laptelui și a produselor lactate. Au început controalele în marile magazine, iar amenzile sunt destul de mari

15 Mar, 15:54 • Andrei Alina
Marile magazine din România au fost obligate să schimbe regulile cu privire la vânzarea laptelui și a produselor lactate. Astfel, comercianții au fost nevoiți să amenajeze noi spații de prezentare și vânzare, separând produsele lactate obținute 100% din lapte de cele pe bază de lapte sau cu adaosuri vegetale, precum margarina.
Reguli noi la vânzarea laptelui și a produselor lactate. Au început controalele în marile magazine, iar amenzile sunt destul de mari

Agenţi economici pot comercializa în românia produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi şi/sau proteine, altele decât cele lactate, produsele alimentare şi specialităţile din grăsimi hidrogenate sau vegetale doar într-un spaţiu de prezentare şi vânzare bine delimitat, pe rafturi separate faţă de laptele şi produsele lactate autentice, cu informarea explicită a cumpărătorului cu privire la conţinutul acestor produse.

Citește și: Scandal ireal în industria laptelui! Fermierii au deschis război supermarketurilor. „Să menții la raft un preț atât de ridicat este o crimă pentru fermele noastre”

”Această lege a apărut ca o nevoie în protecția drepturilor consumatorilor. Producătorii trebuie să înțeleagă că utilizarea unor denumiri care mențin această stare de confuzie nu e de dorit”, a spus Adrian Belghiru, reprezentant al Ministerului Agriculturii, la TVR.

În luna februarie 2023 au fost adoptate normele metodologice ale Legii laptelui și a produselor lactate nr. 307/2022, iar acestea au intrat în vigoare pe 10 februarie.

Medicii veterinari, comisarii de la Protecția Consumatorilor și Fisc au inceput deja controale în magazine, deocamdată pentru a-i informa pe patroni și administratori despre regulile impuse prin noua lege a laptelui.

Citește și: Veste proastă pentru producătorii de lapte, crescătorii de animale se declară nemulțumiți de profit. Reglementarea prețurilor este inexistentă

 

Prețul laptelui depășește orice record în România. Un litru de lapte este mai scump decât în Franța, Spania sau Belgia. Scumpiri și la lactate

Un litru de lapte a ajuns să fie mai scump în România decât în alte state europene. Un litru de lapte proaspăt integral (echivalentul a 3,5% grăsime în România), sub marca proprie a Carrefour costă 1,45 de euro în România, faţă de 1,19 euro în Franţa sau Belgia, 1,02 euro în Spania şi doar 0,76 euro în Polonia. Atunci când vine vorba despre venituri însă, un român câştigă în medie lunar 900 de euro net, de 2-3 ori mai puţin ca un francez, un spaniol sau un belgian.