- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Reguli stricte pentru șoferi iarna aceasta! Nerespectarea acestora duce la amenzi colosale și reținerea talonului auto!

23 Nov, 21:37 • Oprea Alina
Iarna aceasta se anunță temperaturi mici, însoțite de viscol, ceea ce înseamnă că șoferii trebuie să își pregătească mașinile pentru această vreme. Este foarte important de luat la cunoștință că nerespectarea regulilor poate duce la reținerea talonului auto, dar și la amenzi uriașe!
Reguli stricte pentru șoferi iarna aceasta! Nerespectarea acestora duce la amenzi colosale și reținerea talonului auto!

Este deja final de lună noiembrie, ceea ce înseamnă că iarna și-a făcut apariția, acompaniată și de temperaturile reci din ultima perioadă. Termometrul indică valori, din ce în ce mai des, spre zero, iar acest lucru spune că este timpul ca și mașina să fie pregătită pentru iarnă. Poliția Rutieră verifică deja mașinile pentru anvelope, ștergătoare, lumini în stare bună, iar cei care nu dispun de toate cele menționate a fi în regul, vor primi amendați chiar și pentru cea mai mică neregulă.

Ai putea fi interesat și de: Romsilva scoate la vânzare peste 20.000 de pomi de Crăciun. Ce prețuri vor avea brazii și molizii înainte de Sărbătorile de iarnă

De ce aveți nevoie pentru a avea mașina echipată de iarnă?

Anvelope de iarnă

În timpul sezonului de iarnă, este recomandat ca mașinile să dispună de anvelope de iarnă. Acestea au o compoziție de cauciuc diferită și un profil specific al benzii de rulare, motiv pentru care sunt mult mai eficiente decât cele de vară pe zăpadă, gheață și la temperaturi scăzute.
În ultimele zile, multe stații de service din țară au cozi de mașini care își schimbă anvelopele. Serviciul costă între 150 și peste 600 de lei, în funcție de tipul de anvelope și alte opțiuni (umflarea cu azot de exemplu). Șoferii care nu respectă regulile privind anvelopele riscă reținerea talonului auto, la care se adaugă și o amendă cuprinsă între 2.500 și 4.000 de lei.

Acumulator

Este foarte important să știți că acumulatorul este foarte sensibil la astfel de temperaturi de iarnă. O idee bună este de a verifica starea înainte de începerea iernii și, dacă este necesar, să îl încărcați sau să îl înlocuiți cu unul nou.

Chiar dacă este în stare bună, dacă nu folosiți vehiculul în fiecare zi, frigul vă poate juca o festă. Atunci va trebui să vă încărcați periodic bateria. Asigurați-vă că bornele sunt lipsite de oxid și coroziune și că fac un contact bun, fără joc.

Reguli pentru șoferi în această iarnă!
Reguli pentru șoferi în această iarnă!

Lumini

În timpul sezonului de iarnă, este foarte important ca sistemul de iluminare al mașinilor să fie în ordine. Aceasta înseamnă funcționarea luminilor de întâlnire și de drum, a indicatoarelor, a luminilor de frână, a semnalizatoarelor de direcție. În plus, farurile trebuie să fie bine reglate pentru a putea conduce în confort și pentru a nu orbi vehiculele care vin din sens opus. Nu uitați să aveți la voi și becuri de rezervă, în cazul în care trebuie să le schimbați.

Ștergătoarele

În cazul ștergătoarelor, acestea trebuie verificate, astfel ca acestea să nu fie uzate. Din cauza căldurii din lunile de vară, cauciucul se poate întări și nu se mai curăță bine geamul.

Revizie tehnică

Unul dintre cei mai importanți factori cheie în pregătirea mașinii pentru lunile de iarnă este verificarea antigelului, a filtrelor, a bujiilor, a sistemului de încălzire. De asemenea, dacă este aproape timpul să schimbați uleiul mașinii, nu amânați. Temperaturile scăzute îngroașă uleiul, iar acest lucru afectează performanțele mașinii.

Ce trebuie să aveți la îndemână în mașină

Răzuitoare de gheață;

Frânghie și lanțuri

Trusă de prim ajutor

Roată de rezervă

Spray pentru dezghețarea încuietorilor

Lichid de rezervă pentru ștergătoare

Păstrați întotdeauna rezervorul cel puțin pe jumătate plin de combustibil în caz că rămâneți blocat pe drum; potrivit știripesurse.ro.

Ai putea fi interesat și de: Turiștii aleg ofertele de vacanță din Bulgaria. Aceasta estimează că va avea peste 1,7 milioane de vizitatori străini în acest sezon de iarnă