Se apropie iarna, iar dacă iubești murăturile și îți dorești să ai în cămară ceva diferit și delicios, atunci trebuie să pregătești o rețetă diferită de murături în saramură cu miere.
Acestea reprezintă o variană inedită a rețetelor clasice, în care dulceața naturală a mierii echilibrează perfect gustul sărat și acidulat. Comparativ cu murăturile obișnuite, acestea dezvoltă o aromă mai blândă și ușor florală, iar textura legumelor rămâne crocantă și apetisantă. Se potrivesc de minune lângă fripturi, tocănițe sau chiar în salate reci. Astfel, legumele rămân ferme și crocante, cu o aromă plăcută de usturoi, mărar și boabe de piper.
Citește și: Rețeta simplă de gem de gutui. Este ideal pentru prepararea clătitelor la iarnă
Mierea adaugă o dulceață subtilă, care echilibrează perfect gustul sărat al saramurii. Totodată, aceasta echilibrează și aciditatea subtilă formată în timpul fermentării.
Rezultatul este o combinație savuroasă, ușor dulceagă, dar, în același timp, proaspătă și aromată care transformă orice masă într-o experiență inedită. Descoperă în rândurile de mai jos cum se prepară murăturile în saramură cu miere.
Ingrediente:
:format(webp):quality(100)/https://www.dailybusiness.ro/wp-content/uploads/2025/09/muraturi-1-1024x576.jpg)
Mod de preparare:
Se începe cu pregătirea legumelor. Se spală bine și se lasă la scurs, după care se taie în bastonașe, rondele, fâșii groase, după preferințe și în funcție de legumele alese. Ulterior, se pot pregăti borcanele. Acestea se spală, se clătesc cu apă fierbinte sau se sterilizează în cuptor. Asta, pentru a preveni alterarea murăturilor.
Pe fundul borcanului se pun câteva tulpini de mărar uscat, bucăți de hrean și usturoi curățat. Legumele se așează stratificat, presând ușor pentru a nu rămâne goluri mari. Apoi, se adaugă frunza de dafin, boabele de piper și muștar printre legume.
Ulterior, urmează prepararea saramurii: se fierbe apa într-o oală mare, se pune sare și se amestecă până se dizvolvă complet.
Saramura se lasă la puțin la răcit, iar când încă este călduță se adaugă mierea amestecând bine. Este important ca saramura să nu fie fierbinte, pentru a păstra proprietățile acesteia.
Saramura călduță se pune peste legumele din borcan, până când le acoperă complet. Se pune o greutate mică (o piatră de murături sau o frunză de țelină strânsă pentru a menține legumele sub lichid.
Ulterior, borcanele se închid cu capace curate și bine strânse și se lasă la temperatura camerei timp de 3-5 zile. Apoi, acestea se mută într-un loc răcoros.
Citește și: Gogonele crocante și gustoase până la primăvară. Ce trebuie să pui în borcane pentru murături perfecte