- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Rezervele valutare ating pragul uriaș de 53,229 miliarde euro. Datele oficiale BNR

03 Apr, 19:35 • Lupu Alexandra
Rezervele valutare la Banca Națională a României ating o sumă record. Mai mult decât atât, așa cum se arată în raportul BNR, datele identificate în luna martie 2023 arată creșterea uriașă față de luna februarie a acestui an.
Rezervele valutare ating pragul uriaș de 53,229 miliarde euro. Datele oficiale BNR

Banca Națională a României eliberează un nou raport, din care se poate constata pragul uriaș pe care îl ating rezervele valutare: 53,229 miliarde euro! Așa cum relatează profit.ro, sumele din martie 2023 arată o creștere semnificativă față de cele înregistrate la BNR în luna februarie a acestui an.

Rezervele valutare ale BNR ating un nivel uriaș

Datele BNR arată că, la data de 31 martie 2023, rezervele valutare atingeau pragul de 53.229 miliarde euro. Creșterea înregistrată este una semnificativă, având în vedere că, la finalul lunii februarie din acest an, nivelul era de 52.001.

Raportul eliberat arată că în luna martie au avut loc mai multe operațiuni care au avantajat această creștere. Concret, conturile Ministerului Finanțelor a fost alimentat, pe lângă cel al Comisiei Europene. Mai mult decât atât, intrările de 2.425 miliarde de euro sunt explicate prin modificarea rezervelor minime în valută, efectuată la nivelul instituțiilor de credit.

Citește și: Vestea zilei pentru toți românii cu rate la bancă. BNR anunță ce se întâmplă cu indicele ROBOR

Pe de altă parte, ieșirile de 1.197 miliarde de euro sunt explicate prin plățile de rate și dobânzi în contul datoriei publice, pe lângă modificarea rezervelor minime în valută. Mai mult decât atât, datele BNR arată că nivelul rezervei de aur s-a menținut la 103.6 tone. În același timp, prețurile internaționale s-au situat la 6.060 mil. euro.

BNR
BNR

„La 31 martie 2023, rezervele valutare la Banca Națională a României se situau la nivelul de 53,229 miliarde euro, față de 52,001 miliarde euro la 28 februarie 2023.

În cursul lunii au avut loc următoarele operațiuni: intrări de 2,425 miliarde euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit la BNR; alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor; alimentarea contului Comisiei Europene și altele.

Ieșiri de 1,197 miliarde euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit la BNR; plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută și altele”, se arată în raportul eliberat de BNR.

Totodată, oficialii precizează că plățile scadente din luna aprilie 2023 însumează suma de 727 milioane de euro. Costurile sunt aferente datoriei publice, directă sau garantată de Ministerul Finanțelor.

Vezi și: BNR majorează din nou ratele românilor! IRCC și ROBOR înregistrează noi creșteri