- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ROBOR 6 martie. Anunțul zilei pentru românii cu rate la bancă

06 Mar, 11:12 • Bumbeneci Diana
ROBOR 6 martie
ROBOR 6 martie. Anunțul zilei pentru românii cu rate la bancă

ROBOR 6 martie, anunțat de Banca Națională a României. Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 6,08%. Indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 6,11%.

ROBOR 6 martie

Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei. Indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 6,11%. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață. Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a crescut de la 5,94% la 5,96%. IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională.

ROBOR 6 martie
ROBOR 6 martie

Diferența între ROBOR și IRCC

Diferența principală dintre RoBOR și IRCC în România constă în modul în care aceste rate de referință sunt calculate și utilizate în cadrul pieței financiare.

RoBOR (Romanian Interbank Offer Rate): RoBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile comerciale din România sunt dispuse să împrumute fonduri unele altora pe piața interbancară. Este calculată ca o medie a ratelor oferite de un grup selectat de bănci și este utilizată în principal pentru împrumuturile în lei.

IRCC (Indicele Robor Calculat pe Baza Tranzactiilor Reale): IRCC este o variantă a RoBOR care are la bază tranzacțiile reale, fiind calculată pe baza operațiunilor de împrumuturi interbancare încheiate efectiv pe piață, în loc să se bazeze pe estimări sau oferte. A fost introdusă ca urmare a problemelor de manipulare și a lipsei de transparență asociate cu RoBOR-ul anterior.

Prin implementarea IRCC, se urmărește sporirea transparenței și a integrității pieței financiare din România, asigurând că ratele de dobândă reflectă în mod corect condițiile de pe piața monetară.

Citește și: ISR 2024. Ce este ajutorul social care aduce mai mulți bani pentru români

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult