- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România continuă să fie baza exporturilor în Europa. Țara a exportat cereale de 3,78 miliarde euro în doar 9 luni

12 Jan, 11:01 • Bumbeneci Diana
România este campioană la exportul de cereale. Conform INS, Țara noastră a raportat exporturi-record în prima parte din 2022.
România continuă să fie baza exporturilor în Europa. Țara a exportat cereale de 3,78 miliarde euro în doar 9 luni

România continuă să fie un exportator important de cereale în spațiul european, indiferent de criza economică ce a lovit UE de la debutul războiului dintre ruși și ucraineni. Țara noastră a exportat cereale în valoare de miliarde de euro în primele 9 luni ale anului ce tocmai s-a încheiat.

Țara noastră a exportat, în primele nouă luni ale anului trecut, cereale şi preparate pe bază de cereale în sumă de aproape 3,78 miliarde euro, în creştere cu 41,2% comparativ cu perioada similară din 2021, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

România continuă să fie top la capitolul „export cereale”

Cele mai mari exporturi au fost înregistrate în martie şi s-au cifrat la 619,1 milioane lei.

Pe de altă parte, în perioada ianuarie-septembrie 2022, România a importat cereale şi preparate pe bază de cereale de 1,27 miliarde euro (+23,5%). Excedentul comercial pe această secţiune de produse s-a situat astfel în primele nouă luni la 2,509 miliarde euro.

Ai mai putea citi și: Prețurile cerealelor rămân sub presiune! Grâul și porumbul ajung la sume îngrijorătoare

Export cereale
Export cereale

 

La jumătatea anului trecut, România era confirmată drept al doilea mare exportator de grâu din Uniunea Europeană, după Franța, și, totodată, principalul exportator de porumb al Uniunii, conform datelor publicate marți de Comisia Europeană, informează Reuters. Astfel, în sezonul 2021/2022, Franța a exportat o cantitate de 8,276 milioane de tone de grâu, iar România o cantitate de 6,388 milioane de tone.

Ai mai putea citi și: Scade interesul pentru terenurile agricole în România! ANCPI anunță județele în care românii au reușit să își vândă pământurile

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult