- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România este restantă la PNRR. Lista jaloanelor pe care statul român nu le îndeplinește pentru cererile de plată numărul 3 și 4

03 Jul, 14:13 • Lupu Alexandra
Câte jaloane a îndeplinit până acum România pentru cererile de plată cu numărul 3 și 4 din PNRR. Iată care sunt cele mai importante restanțe.
România este restantă la PNRR. Lista jaloanelor pe care statul român nu le îndeplinește pentru cererile de plată numărul 3 și 4

România mai are de îndeplinit 16 jaloane din cele 79 asumate în cererea de plată numărul 3 din PNRR. Totodată, statul român mai trebuie să îndeplinească 44 jaloane din cele 49 asumate pentru pentru cererea de plată numărul 4, transmite oficial Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru economedia.ro.

România este restantă la PNRR

România îndeplinește 16 jaloane din cele 79 asumate în cererea de plată numărul 3. Printre cele mai importante care nu au fost îndeplinite până la data de 19 iunie se regăsesc: aplicarea legii pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale; selectarea și numirea membrilor consiliului de administrație al CNAIR, CNIR, CFR, Metrorex, CFR Călători și semnarea contractelor pentru investițiile din lanțul de producție a bateriilor.

Citește și despre: România Educată şi economia: Notele la Evaluarea Naţională, corelate cu situaţia materială a familiilor. Elevii din cele mai sărace regiuni au cele mai puţine medii peste 5

Totodată, printre cele mai importante jaloane care nu sunt îndeplinite pentru cererea de plată numărul 4 se regăsesc: intrarea în vigoare a noii legi cu referire la sistemul de pensii; aplicarea modificărilor la Codul Fiscal pentru a reduce și / sau elimina stimulentele fiscale cu scopul de a simplifica sistemul fiscal; intrarea în vigoare a noului cadru juridic privind remunerarea funcționarilor publici.

Cererea de plată numărul 3 va avea o valoare totală de 3.14 miliarde de euro și este condiționată de îndeplinirea celor 79 de jaloane, aferente trimestrului III din 2022 și trimestrului IV din 2022. La 30 septembrie 2022, statul român trebuia să îndeplinească 24 de jaloane și ținte din PNRR.

Până acum, România a atins doar 20 de jaloane, iar alte 4 sunt în curs de realizare. La finalul lunii decembrie 2022, 55 de ținte și jaloane aveau termen de realizare. Până acum, au fost îndeplinite 43 de jaloane, iar alte 12 sunt în curs de realizare, conform datelor transmise de MIPE.

PNRR
PNRR

Astfel, din totalul celor 79 de jaloane din cererea de plată numărul 3, România a îndeplinit până acum 63 de jaloane. Totodată, 16 jaloane sunt în curs de îndeplinire. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene estimează că cererea de plată numărul 3 va fi transmisă în trimestrul III din 2023.

Ministerul precizează că în estimarea termenului pentru transmiterea cererii sunt luate în considerare mai multe aspecte, precum: aprobarea prealabilă a CP numărul 2 în baza evaluării și consultării interservicii la nivelul Comisiei Europene; agregarea cu Comisia a unor elemente pentru ajustarea sprijinului financiar nerambursabil aferent PNRR; elaborarea noului capitol RePowerEU.

Vezi și: EXCLUSIV| Violența domestică atinge cote alarmante în România! Peste 81.397 de persoane au fost agresate în 2022. Cum reușesc brățările electronice să eradicheze acest fenomen