- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România la un pas de infringement! Comisia Europeană atacă noua lege a Consiliului Concurenței.

29 Dec, 18:19 • Cornel Ghimeșan
România amenințată de Comisia Europeană cu infringementul. CE arată că noua lege cu privire la funcționarea Consiliului Concurenței ar încălca independența autorității de concurență, stabilită la nivel de directivă europeană.
România la un pas de infringement! Comisia Europeană atacă noua lege a Consiliului Concurenței.

Comisia Europeană, prin Direcția Generală Competiție, a transmis ambasadorului României la Uniunea Europeană o scrisoare în care arată că noile modificări aduse în Parlamentul României cu privire la funcționarea Consiliului Concurenței, prin care actuala conducere va fi schimbată fără un alt motiv decât intrarea în vigoare a noii legi, ar încălca independența autorității de concurență, stabilită la nivel de directivă europeană.

În acest context, Comisia Europeană arată că, în funcție de forma finală a noii legi, va analiza cu atenție posibilitatea declanșării procedurii de infringement împotriva României, relevă documentul.

Alte articole: Judecătorii au decis! Pensiile speciale aflate deja în plată nu vor fi recalculate!

Procedura de infringement presupune atenționarea unui stat membru UE de către Comisia Europeană pentru încălcarea unei obligații și, ulterior, dacă părțile nu se înțeleg, acționarea statului respectiv în judecată la Curtea Europeană de Justiție, care poate decide amendarea țării în cauză, de obicei cu sume substanțiale.

Care este noua lege a Consiliului Concurenței

Coaliția de guvernare a ajuns la un compromis cu privire la procedura de numire a membrilor conducerii Consiliul Concurenței, care în prezent sunt numiți prin decret prezidențial. Astfel, plenul Consiliului Concurenței este majorat de la 7 la 11 membri, numiți prin hotărâre a Parlamentului, dar 2 membri vor fi la propunerea președintelui României, 4 la propunerea Senatului, iar alți 5 la propunerea Camerei Deputaților, pentru un mandat ce va putea fi reînnoit o singură dată.

România la un pas de infringement! Comisia Europeană atacă noua lege a Consiliului Concurenței.
România la un pas de infringement! Comisia Europeană atacă noua lege a Consiliului Concurenței.

Modificările au fost adoptate de deputați, iar conform proiectului, după ce vor trece și de senatori și legea va fi promulgată, vor fi demarate procedurile pentru ”numirea membrilor Consiliului Concurenţei”, actualii membrii putând fi propuşi şi numiţi în oricare dintre funcţii.

În prezent, membrii Plenului Consiliului Concurenței sunt numiți de către Președintele României, la propunerea Colegiului Consultativ al Consiliului Concurenței, cu avizul Guvernului și după audierea candidaților în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Respingerea unei nominalizări poate avea loc doar cu condiția prezentării motivelor pe care aceasta se bazează.

Citește și: Băncile nu le mai acordă credite imobiliare românilor care nu se încadrează la noul nivel al IRCC

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult