- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România, lovită crunt de insolvență în 2022. Peste 6.500 de companii au ajuns la acest prag dezastruos

22 Feb, 14:11 • Bumbeneci Diana
​Numărul insolvenţelor s-a ridicat în 2022 la peste 6.500. Este vorba despre o creştere cu 7% faţă de anul anterior, arată ultimele date prezentate de specialiști.
România, lovită crunt de insolvență în 2022. Peste 6.500 de companii au ajuns la acest prag dezastruos

Tot mai multe firme din România au intrat anul trecut în insolvență. În 2022, peste 6.500 de companii au intrat în insolvenţă, un număr cu 7% faţă de anul anterior, conform unui studiu privind insolvenţele realizat de Coface.

Comparativ cu anul 2019, unul din cei mai buni ani pentru economia locală, numărul insolvenţelor înregistrate anul trecut a fost cu 2% mai mare, anunță ZF.

Mai multe firme au intrat în insolvență în 2022

Această creștere semnificativă a fost susţinută de izbucnirea războiului de la graniţe. Schimbarea radicală a avut un efect semnificativ asupra economiei europene, cât şi locale.

Te poate interesa: Firmele lui Dorinel Umbrărescu au preluat ultimele loturi din Autostrada Moldovei. CNAIR anunță semnarea contractelor

insolvență firme
insolvență firme

Anul tercut a fost marcat de un context economic şi geopolitic care a pus presiune pe mediul de afaceri local. Cifrele conturează un tablou plin de provocări în condiţiile frânării creşterii economice de la aproape 6% în 2021 la circa 4% în 2022. În pofida evitării recesiunii, ne confruntăm cu unele dezechilibre care pot genera riscuri şi vulnerabilităţi pentru populaţie şi mediul de business.

Iar situaţia insolventelor pe 2022 vine să confirme provocările prin care companiile din România trec în încercarea de a supravieţui pe o scenă economică în continuă schimbare. Ca furnizor de servicii integrate de management al riscului financiar, Coface va continua să urmărească cu atenţie principalele evoluţii macro şi micro economice pentru a putea veni în sprijinul companiilor cu soluţii ancorate în nevoi reale”, spune Alina Popa, Country Manager Coface România.

Potrivit sursei citate, raportul numărului de insolvenţe este de 19 companii la 1.000 de companii, fiind așadar peste media regională. În prezent, cele mai multe insolvențe sunt raportate la firmele de construcții, cu peste 1.300 de companii în insolvență. Același dezastru este raportat și la comerțul cu amănuntul, acolo unde aproximativ 850 de companii au intrat în insolvență, iar la comerțul cu ridicata sunt 800 de insolvențe.

Ai mai putea citi: Sorin Grindeanu promite 100 de km de autostradă pe an! „Având atâtea șantiere deschise și atâtea contracte în același timp în execuție, sunt toate premisele”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult