- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România pe primul loc în UE? Domeniul care a ridicat țara la cele mai înalte standarde

19 May, 23:31 • Constantin Cristina
România a ajuns pe primul loc în UE datorită unui domeniu apreciat de foarte mulți români, în special de cei care-l și practică.
România pe primul loc în UE? Domeniul care a ridicat țara la cele mai înalte standarde

România a ajuns să dețină cei mai mulți stupi de albine decât orice altă țară din Uniunea Europeană. Datorită acestui domeniu, țara noastră a ajuns pe primul loc în UE, a informat ziare.com.

Citește și: Mai multe subvenții pentru români. Valoarea sprijinului alocat intervențiilor pentru anul 2023 este de 12.163.260 euro

România pe primul loc în UE? Domeniul care a ridicat țara la cele mai înalte standarde

Potrivit Eurostat, cu ocazia Zilei mondiale a albinelor, 20 mai, România are 1,5 milioane de stupi de albine, mai mult decât orice altă țară europeană. Bulgaria se află pe locul cinci cu cei mai mulți stupi în 2020 cu 0,9 milioane. Spania depășește cu puțin nivelul Bulgariei, iar Italia și Grecia au fiecare un milion.

apicultura, domeniul care a ridicat România pe locul I în UE
apicultura, domeniul care a ridicat România pe locul I în UE

La nivel regional, în Bulgaria în acest domeniu, cei mai mulți stupi de albine se găsesc în regiunea nord-centrală (210.980), urmată de regiunea nord-est (192.930), regiunea sud-est (181.260), regiunea nord-vest (147.570), regiunea sud-centrală (94.820) și regiunea sud-vest (45.210).

În Uniunea Europeană există în total 8,1 milioane de stupi de albine în fermele, deși Eurostat evidențiază faptul că, acesta nu este numărul complet al numărului de stupi din UE, deoarece sunt luați în evidență doar stupii din ferme.

Aceasta în condițiile în care în unele țări, precum Germania, stupii de albine nu sunt considerați o parte a fermelor agricole. La data de 5 aprilie, Comisia Europeană a salutat inițiativa cetățenească europeană „Salvaţi albinele şi fermierii! Către o agricultură propice albinelor pentru un mediu sănătos” şi a recunoscut importanța sa, în special deoarece crizele interconectate legate de schimbările climatice, poluare şi pierderea biodiversității reprezintă provocări din ce în ce mai mari pentru agricultura şi securitatea alimentară a Europei.

Alte articole: Se dau 15.000 de lei GRATIS de la stat. Ce trebuie să facă românii ca să beneficieze de această sumă