- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România, principalul furnizor de carburanți al Ucrainei. Volumul total al vânzărilor a fost de 4.2 milioane de tone în 5 luni

23 Jun, 09:28 • Lupu Alexandra
O treime din importurile de carburanți ale Ucrainei provin din România. Vânzările au avut o creștere spectaculoasă în 2023, față de 2021.
România, principalul furnizor de carburanți al Ucrainei. Volumul total al vânzărilor a fost de 4.2 milioane de tone în 5 luni

România devine principalul furnizor de carburanți al Ucrainei. Statul român este responsabil de aproape o treime din importurile de benzină, motorină și GPL efectuate de companiile din țara vecină în primele 5 luni din 2023, informează profit.ro. Înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, în aceeași perioadă din 2021, cota exporturilor de combustibili era practic inexistentă, de doar 1%.

România, principalul furnizor de carburanți al Ucrainei

Cererea venită din Ucraina are un impact semnificativ asupra pieței interne. Liderul pieței de carburanți, OMV Petrom, a anunțat o scădere a volumului vânzărilor de retail (din benzinării) cu 3%. Totodată, compania a raportat o creștere a vânzărilor angro cu 9%, ca urmare a creșterii exporturilor.

Companiile din România dețin o cotă de 29% pe piața importurilor ucrainene. Cota este una importantă, cu atât mai mult că, în prezent, Kievul își acoperă întregul consum din importuri, iar nivelul acestuia a crescut în 2023. Volumul total al vânzărilor de de produse petroliere din Ucraina (benzină, motorină, GPL) din primele 5 luni din 2023 a fost de 4,2 milioane de tone. Volumele de benzină comercializate în Ucraina au crescut cu 20%, până la 1.03 milioane de tone. Totodată, cele de motorină au crescut cu 2% (2.74 milioane de tone).

Citește și despre: Philip Morris aruncă bomba! În plin război, gigantul investește peste 30 de milioane de dolari într-o nouă unitate de producție în Ucraina

GPL este singurul carburant care a înregistrat scăderi. De la 764 mii de tone înregistrate în ianuarie – mai 2021, el a ajuns la 487 mii de tone în aceeași perioadă din 2023. Cererea din Ucraina a fost afectată în 2022, de la declanșarea războiului, însă a revenit în acest an. De revenirea cererii au profitat în mod special companiile din România, având în vedere că 29% din importurile de carburanți ale Ucrainei provin din România (în ianuarie – mai 2021, cota era de doar 1%).

Carburanți
Carburanți

Harta importurilor de combustibili s-a modificat radical în această perioadă. În primele 5 luni din 2021, aproape jumătate din importurile de benzină, motorină și GPL ale Ucrainei (48%) proveneau din Belarus. Alte 25 de procente erau din Rusia. În aceeași perioadă din 2023, România este lider. Statul român este urmat de Polonia (23%), Lituania (11%), Turcia (10%) și Bulgaria (7%). Kievul a importat carburanți inclusiv din Germania, Austria, Țările de Jos și chiar din SUA.

OMV Petrom este principalul furnizor, fie direct, fie indirect. Presa ucraineană relatează că 16% din benzina importată de companiile ucrainene în luna martie a provenit de la Petrobrazi, rafinărie operată de OMV Petrom. România a fost în 2023 cel mai mare furnizor de motorină al Ucrainei. Statul român a depășit Polonia în topul statelor de unde Kievul importă combustibilul diesel necesar pentru acoperirea consumului curent.

Vezi și: Grindeanu țintește 2024 cu finalizarea a 200 de km de drum expres. A7 va ajunge la granița cu Ucraina