- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România și alte șase state europene scapă de dependența de petrol rusesc! Fondul pentru modernizare al UE investeşte 2,4 miliarde de euro pentru a accelera tranziţia verde

08 Jun, 19:50 • Bucătaru Gabriela
Comisia Europeană a anunțat că Fondul pentru modernizare al Uniunii Europene a alocat, joi, 2,4 miliarde de euro pentru 31 de proiecte în şapte ţări, printre care se numără şi România. Această sumă va contribui la modernizarea sistemelor energetice și va impulsiona tranziția verde a Europei.
România și alte șase state europene scapă de dependența de petrol rusesc! Fondul pentru modernizare al UE investeşte 2,4 miliarde de euro pentru a accelera tranziţia verde

România și alte șase state europene scapă de dependența de petrol rusesc! Reprezentanții Comisiei Europene au subliniat că această sumă este cea mai mare plată comună de până acum şi va impulsiona tranziţia verde a Europei.

Citește și ULTIMĂ ORĂ! Comisia Europeană a anunțat bugetul anual al UE pentru 2024

România și alte șase state europene scapă de dependența de petrol rusesc!

Prin această finanțare România va dezvolta noi capacităţi de producţie a energiei electrice din surse regenerabile, termoficare şi infrastructură de gaze pentru a înlocui energia pe bază de cărbune în ţara noastră, potrivit hotnews.ro.

Reprezentanții Executivului european spun că aceste investiţii ajută statele membre respective să reducă dependenţa de combustibilii fosili din Rusia, să îşi îndeplinească obiectivele în materie de climă şi energie pentru 2030 şi să contribuie la angajamentul pe termen lung al UE de a atinge neutralitatea climatică până în 2050.

„Datorită veniturilor din sistemul european de comercializare a certificatelor de emisii, au fost realizate investiţii suplimentare în România (1,1 miliarde euro), Cehia (1 miliard euro), Bulgaria (197 de milioane euro), Polonia (47 de milioane euro), Croaţia (88 de milioane euro), Letonia (5 milioane euro) şi Lituania (1 milion euro)”, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.

Printre propuneri care au primit finanţare se numără:

  • modernizarea reţelei de distribuţie a energiei electrice din Bulgaria pentru a accelera electrificarea transportului, implementarea stocării şi decarbonizarea şi descentralizarea consumului şi producţiei de energie;
  • implementarea capacităţii de stocare a energiei fotovoltaice şi a energiei pentru furnizorii de servicii publice de alimentare cu apă din Croaţia;
  • îmbunătăţirea eficienţei energetice şi a economiilor de energie în clădirile noi pentru sectorul public prin intermediul programului ENERGov din Cehia;
  • introducerea vehiculelor electrice şi a infrastructurii de încărcare corespunzătoare în Letonia;
  • renovarea clădirilor cu mai multe apartamente din Lituania;
  • sprijinirea cogenerării pentru încălzirea centralizată în Polonia;
  • noi capacităţi de producţie a energiei electrice din surse regenerabile, termoficare şi infrastructură de gaze pentru a înlocui energia pe bază de cărbune în România.

Statele membre beneficiare îşi pot prezenta propunerile de investiţii în vederea obţinerii unui sprijin potenţial din Fondul pentru modernizare până pe 15 august 2023 pentru propunerile neprioritare şi până pe 12 septembrie 2023 pentru propunerile prioritare.

Fondul pentru modernizare, finanţat din veniturile obţinute în urma licitării certificatelor de emisii din sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii, urmăreşte să sprijine zece ţări din UE cu venituri mai mici în tranziţia lor către neutralitatea climatică. Ţările beneficiare sunt Bulgaria, Cehia, Croaţia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

Acest fond pentru modernizare sprijină investiţiile în producţia şi utilizarea energiei din surse regenerabile, în eficienţa energetică, în stocarea energiei, în modernizarea reţelelor energetice, inclusiv a sistemelor centralizate de termoficare, a conductelor şi a reţelelor, precum şi investiţiile în tranziţia justă din regiunile dependente de carbon.

Reprezentanții Executivului comunitar spun că Fondul vine în completarea altor instrumente de finanţare europene, cum ar fi politica de coeziune şi Fondul pentru o tranziţie justă. El mobilizează resurse semnificative, care pot ajuta statele membre beneficiare să sprijine investiţiile în conformitate cu Planul REPowerEU şi cu pachetul „Pregătiţi pentru 55”. Fondul funcţionează sub responsabilitatea statelor membre beneficiare, în strânsă cooperare cu Comisia Europeană şi cu Banca Europeană de Investiţii (BEI).

Citește și Comisia Europeană face anunțul momentului. România și Bulgaria, gata în 2023 de aderare la Schengen