Știri interne

România trebuia să intre în Schengen! Președintele austriac dezamăgit de votul lui Karner în JAI

09 Dec, 15:55 • Cornel Ghimeșan
Se pare că în interiorul Austriei există un conflict cu privire la aderarea României în Schengen. Președintele austriac nu susține poziția ministrului de interne Gerhard Karner și este convins că acest vot va afecta Austria din punct de vedere economic, fiind „prețul care trebuie plătit” pentru această opiziție nejustificată.
România trebuia să intre în Schengen! Președintele austriac dezamăgit de votul lui Karner în JAI

Preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a afirmat vineri că regretă ‘extrem de mult’ veto-ul opus de ţara sa faţă de aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, transmite agenţia austriacă APA, citat de Agerpres.

Citește și: Românii nu au bani pentru Crăciun! 1 din 2 români renunță la răsfățul meselor tradiționale, iar 80% vor petrece sărbătorile acasă

Austria se află, într-adevăr, într-o situaţie deosebit de dificilă din cauza afluxului de refugiaţi şi migranţi, ‘însă legătura, conexiunea dintre aceste probleme şi aderarea la Schengen a României şi Bulgariei, trebuie să mărturisesc că, din păcate, nu o văd’, a spus Van der Bellen vineri.

Președintele austriac condamnă votul lui Karner

„Nu văd cum această blocare a aderării României schimbă în vreun fel situaţia în Austria”, a subliniat preşedintele federal într-o conferinţă de presă cu prilejul unei vizite în Slovenia.

Van der Bellen se aşteaptă ca economia austriacă să plătească un preţ din cauza acestei decizii. Pe de o parte, ea ar putea să afecteze turismul intern dacă vor sosi mai puţini turişti din România. Pe de altă parte, Austria este activă cu investiţii directe considerabile în România, a evidenţiat preşedintele.

România trebuia să intre în Schengen! Președintele austriac dezamăgit de votul lui Karner în JAI
România trebuia să intre în Schengen! Președintele austriac dezamăgit de votul lui Karner în JAI

„Vom vedea cum vor reacţiona consumatorii români la această evoluţie”, a spus preşedintele austriac. „Un preţ economic este, după părerea mea, inevitabil”, a subliniat Van der Bellen, care a candidat cu susţinerea Verzilor.

De altfel, aceştia, parteneri în coaliţia de guvernare de la Viena, nu sprijină decizia ministrului de interne Gerhard Karner (Partidul Poporului, ÖVP).

„Vicecancelarul (Werner Kogler, Verzii, n.red.) a spus deja în mod clar că noi nu am sprijinit veto-ul Austriei”, a declarat ministrul justiţiei, Alma Zadic (Verzii), vineri la Bruxelles.

„Pentru noi este vorba, înainte de toate, despre o soluţie europeană, primul pas spre această soluţie este, desigur, aderarea Croaţiei, iar Bulgaria şi România aparţin familiei europene şi, în interiorul familiei europene, libertatea de mişcare este scrisă cu majuscule”, a afirmat Zadic.

Ea s-a arătat încrezătoare că ‘vom găsi foarte curând, foarte rapid o soluţie europeană’, adaugă APA

Citește și: Ion Țiriac îi desființează pe cei care s-au opus intrării noastre în Schengen: „Să vină Olanda să stea vecină cu rușii și cu ucrainenii”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult