- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii au acces limitat la credite! Înțelegerea făcută între 10 bănci a fost depistată de către Consiliul Concurenței

11 Sep, 16:31 • Constantin Cristina
Consiliul Concurenței anchetează posibile înțelegeri între 10 bănci pentru a limita accesul persoanelor la credite. Au fost efectuate controale neanunțate și a ridicat mai multe documente.
Românii au acces limitat la credite! Înțelegerea făcută între 10 bănci a fost depistată de către Consiliul Concurenței

Românii au acces limitat la credite! Zece bănci au făcut o înțelegere cu scopul de a limita accesul consumatorilor la produsele și serviciile de creditare pentru persoanele fizice, a informat antena 3 CNN.

Citește și: Este știrea zilei! Comisia Europeană a dat undă verde României pentru creșterea pensiilor

Românii au acces limitat la credite! Înțelegerea făcută între 10 bănci a fost depistată de către Consiliul Concurenței

Consiliul Concurenței anunță luni, într-un comunicat remis presei, că a terminat controalele la Biroul de Credit, la Asociația Română a băncilor și la zece băni, precum: Alpha Bank, CEC Bank, Garanti Bank, Raiffeisen Bank, ING Bank, Banca Transilvania, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale, Credit Europe Bank și First Bank.

În timpul investigației au fost ridicate documente care vor fi ulterior analizate.

„Avem deja în derulare o investigație care vizează modul în care băncile calculează indicii de referință ROBOR/ROBID, ce stau la baza stabilirii dobânzilor. De data aceasta ne uităm și la condițiile de acces la credite, suspiciunea fiind că prin modul cum se calculează scorul de credit se blochează accesul unor clienți la credite”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

credite bănci
credite bănci

De asemenea, Autoritatea de concurență a explicat că există suspiciunea că acționarii Biroului de Credit, care se ocupă cu colectarea și prelucrarea datelor ce constituie portofoliul de client și în funcție de care se stabilește scorul FICO, ar limita accesul consumatorilor la credite.

Mai mult, este evaluată capacitatea unui client de a rambursa banii, în funcție de scorul FICO. Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurențiale analizate.

Potrivit unui comunicat, efectuarea inspecțiilor nu reprezintă o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor. Legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii și practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piața românească.

Alte articole: Anunţ oficial de la INS: Ce se întâmplă cu banii românilor DOCUMENT