- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii care aleg să se pensioneze la 70 de ani vor avea beneficii suplimentare. Marcel Boloș anunță care sunt acestea

15 Mar, 18:05 • Bumbeneci Diana
Marcel Boloș a explicat ce beneficii vor avea românii care aleg să se pensioneze la 70 de ani. Vârsta aceasta este doar o opțiune, nu este obligatorie.
Românii care aleg să se pensioneze la 70 de ani vor avea beneficii suplimentare. Marcel Boloș anunță care sunt acestea

Românii care se pregătesc să iasă la pensie, dar și cei care iau în calcul această soluție în viitor sunt destul de nedumeriți în ceea ce privește creșterea vârstei de pensionare la 70 de ani. Pentru a lămuri situația, ministrul Boloș a explicat că este vorba doar despre o alegere opțională, nu o obligație, iar cei care vor decide să devină pensionari la o astfel de vârstă înaintată vor avea și mai multe beneficii, anunță Antena3.

Ministrul Boloș confirmă beneficii pentru românii care aleg să se pensioneze la 70 de ani

Liberalii au propus un nou proiect de lege care spune că va crește vârsta de pensionare, voluntar, la 70 de ani. Este proiectul fostului ministru al Muncii, Raluca Turcan.

Discuțiile pe scena politică au fost la ordinea zilei. Spre exemplu, PSD, prin vocea lui Paul Stănescu, secretarul general al PSD, spune că ei se opun creșterii vârstei de pensionare și că această discuție trebuie tranșată înainte să mai dăm naștere şi altor îngrijorări pentru români.

„PSD nu susține o astfel de măsură, însă în planul național de redresare și reziliență (PNRR) este scris negru pe alb că Guvernul va susține creșterea vârstei de pensionare, ca românii să muncească până la 70 de ani în mod voluntar, pentru că Executivul plănuiește niște facilități fiscale. În ţara noastră, speranța noastră de viață este de 72-73 de ani.

Este vorba despre un jalon prevăzut în planul național de redresare și reziliență (PNRR). Țara noastră s-a angajat ca în România să existe „o vârstă facultativă de pensionare, iar aceasta să fie vârsta de 70 de ani”.

În acest context, Ministrul Investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș, a explicat miercuri, la Antena 3 CNN, la ce fiscalităţi fiscale se gândesc guvernanţii pentru românii care vor să muncească până la 70 de ani.

Marcel Boloş: Pensionarea la 70 de ani este opţională

Marcel Boloș a explicat că schimbarea este prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență. Este vorba despre planul prin care se adoptă egalizarea vârstei de pensionare între femei și bărbați.

Vezi și: Ministrul Boloș face noi declarații legate de vârsta de pensionare în România. „Creșterea vârstei de pensionare și alinierea, de fapt, a vârstei de pensionare este prevăzută”

Boloș, despre pensionarea la 70 de ani
Boloș, despre pensionarea la 70 de ani

„Anul până la care trebuie să ducem la bun sfârșit acest lucru este anul 2035 și, pe de altă parte, avem sistemul de facilității care se referă la sistemul public de pensii şi este opțional pentru cei care, deși au îndeplinit vârsta de pensionare de 65 de ani, hotărăsc să rămână pe piața muncii până la 70 de ani.

Acum încă nu este definit acest sistem de facilități, dar țări precum Polonia au astfel de facilități în care se oferă procente sau, la noi, valori ale punctului de pensie suplimentar, dacă rămân în activitate o perioadă de timp și este prevăzut pe trepte acest sistem.

Toate statele membre ale Uniunii Europene au același tip de problemă, cu volumul de cheltuieli destul de mare pentru sistemele publice de pensii și, din păcate, cu numărul redus al celor care sunt activi pe piața muncii și susțin cu resurse sistemele publice de pensii.

Nu întâmplător Comisia Europeană a stabilit condiții de sustenabilitate pentru noi, în planul național de redresare și reziliență, încât să avem siguranța că putem finanța pe termen lung cheltuielile.

Este limpede trecut în planul național de redresare și reziliență, Guvernul va decide și coaliția dacă aceste lucruri vor fi puse în aplicare și vor intra în vigoare.

Și, desigur, aici trebuie să fim conștienți în același timp că orice reformă pe care nu o ducem la bun sfârșit ne poate costa sute de milioane de euro.

Este o decizie a Guvernului și a coaliției în ce privește implementarea acestor lucruri, care sunt clar precizate în PNRR”, a declarat Marcel Boloş, miercuri,.

În acest context, ministrul MIPE a fost întrebat dacă el va alege să muncească până la 70 de ani.

„Vă dați seama că o persoană la 70 de ani nu mai are capacitatea de muncă, așa cum avem la 50 de ani, 55 de ani, 60 de ani.

E limpede că fiecare la o anumită vârstă biologică nu mai poate să facă față și deciziile acestea, mai ales care țin de zona facultativă, le ia fiecare în funcție de puterea de muncă pe care o are.

Nu, nu (nu ar munci până la 70 de ani – n.r.). Până la 65 de ani, vârsta standard de pensionare care este obligatorie.

În rest, nu cred că este de bun augur să avem activitate până la 70 de ani, că nu mai avem capacitate de muncă deplină până la vârsta de 70 de ani, mai ales că speranța medie de viață nu este atât de mare în România ca și în alte state membre ale Uniunii Europene și vrem și noi să ne bucurăm de anii pe care-i petrecem la pensie„, a încheiat Boloş.

Proiectul prevede:

Art. 1 (1) Persoanele care își desfășoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire în funcție, după caz, și care îndeplinesc condițiile de pensionare pot continua activitatea, la cerere, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Documentul prevede că în situația în care persoanele prevăzute la alin. (1) își exercită opțiunea pentru continuarea activității, se suspendă plata pensiei începând cu data de întâi a lunii următoare exprimării opțiunii.

Vezi și: Schimbări majore pentru legea pensiilor! „Pentru că vor unii să mintă românii că sunt ei salvatorii pensiilor din România”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult