- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii care au cultivat această plantă au dat lovitura! Se pot îmbogăţi în contextul recoltelor mici din Ucraina

24 May, 18:01 • Cornel Ghimeșan
Planta care a devenit o sursă de venituri semnificative pentru fermierii din România, mai ales în contextul recoltelor mici din Ucraina, este rapiţa. În 2023, ţara noastră a atins un record de producție de rapiță, generând 2,2 milioane de tone. Se preconizează că acest record va fi depășit în 2024.
Românii care au cultivat această plantă au dat lovitura! Se pot îmbogăţi în contextul recoltelor mici din Ucraina

Românii care au cultivat această plantă au dat lovitura! Rapița se recoltează la finalul lunii iunie și în iulie, iar prețurile se așteaptă să fie foarte atractive pentru fermieri. Conform Departamentului pentru Agricultură al SUA, România ar putea deveni al patrulea cel mai mare producător de rapiță din Europa, după Franța, Germania și Polonia. În sezoanele 2022-2023, România a exportat 146.131 tone de rapiță, reprezentând 28% din totalul exporturilor UE în afara spațiului său, devenind astfel cel mai mare exportator european de rapiță, scrie Fanatik.

Românii care au cultivat această plantă au dat lovitura!

Fermierii români au o oportunitate excelentă de a profita de creșterea prețurilor rapiței și de cererea mare pe piață, în contextul problemelor de recoltă din Ucraina. Cu o producție record și prețuri favorabile, investițiile în rapiță ar putea aduce câștiguri considerabile, contribuind semnificativ la economia agricolă a României.

Creșterea prețurilor și oportunități de îmbogățire

Experții prezic că rapița se va scumpi în vara anului 2024, datorită creșterii prețurilor pe bursa MATIF și înghețurilor din mai, care au afectat culturile din țări producătoare precum Ucraina. Fermierii români au astfel șansa de a beneficia de aceste condiții favorabile, având în vedere că rapița ar putea ajunge la prețuri de peste 500 de euro/tonă.

Citeşte şi: Încălzirea globală „topește” profiturile pe timp de vară. În mod paradoxal, valurile de caniculă nu mai duc la creșterea vânzărilor de bere și înghețată

Analiștii din cadrul cooperativei ucrainene PUSK au observat o creștere a prețurilor rapiței pe bursă, de la 475 euro/t la 485 euro/t, cu posibilitatea de a ajunge la 500 euro/t în următoarele săptămâni. Dacă aceste creșteri continuă, prețurile pe termen lung pentru rapița din Ucraina ar putea depăși 500 de euro/tonă, datorită problemelor locale cu înghețurile din mai, care au afectat culturile de rapiță din regiunile Dnipropetrovsk, Harkov și Kirovohrad, cu daune de până la 30-40%.

Impactul vremii și concurența între exportatori și procesatori

Vremea nefavorabilă a afectat semnificativ culturile de rapiță, orz, grâu și mazăre din Ucraina. Anul acesta, Ucraina este estimată să proceseze circa 500-550.000 de tone de rapiță, ceea ce va crea o concurență intensă între exportatori și procesatori pentru aceste cantități limitate.

Citeşte şi: Cursă contra cronometru pentru primul tunel de autostradă forat de un constructor din România. În joc sunt aproape 2 miliarde de lei din PNRR

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult