- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii care locuiesc în blocuri racordate la rețeaua de termofocare obligați să monteze contoare de căldură individuale!

05 Oct, 11:04 • Oprea Alina
Devine obligatoriu până la data de 31 decembrie 2023! Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a luat decizia finală cu privire la cei care stau în blocuri racordate la rețeaua de termofocare.
Românii care locuiesc în blocuri racordate la rețeaua de termofocare obligați să monteze contoare de căldură individuale!

Dacă până acum Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei nu a luat nicio hotărâre finală cu privire la aceste blocuri este pentru că această decizie a fost amânată. Până la data de 31 decembrie a impus deținerea contoarelor de căldură și a repartitoarelor în mod obligatoriu pentru cei care stau în apartamente de bloc racordate la termofocare.

„Cu ajutorul sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, cu citire de la distanță, veți plăti exact cât consumaţi!

În imobilele de tip condominiu şi în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit.

Prin contorizarea individuală se poate realiza o economie de energie și, implicit, o reducere a cuantumului facturii. Comisia Europeană a indentificat în contorizarea individuală un potenţial de 15-30% de economisire a energiei, reducere a costurilor şi diminuare a emisiilor de CO2. Fiecare proprietar plăteşte consumul aferent apartamentului său și cota-parte din consumul comun, evidenţiate în nota de consum individual pusă la dispoziţie lunar de firma autorizată de ANRE”, aceasta fiind postarea ANRE conform celor comunicate de Economica.net.

Citește mai multe despre: Scade facturile la energie electrică! Sfaturi pentru a-ţi alege cel mai convenabil furnizor

Contoarele de gaz devin obligatorii
Contoarele de gaz devin obligatorii

Decizie finală pentru locuitorii acestori blocuri

Această decizie care impune implementarea unui contoare individual este luată în calcul de aproximativ 15 ani, însă decizia s-a tot amânat. Astfel, începutul acestui an a debutat, în această direcție, cu decizia ca 31 decembrie 2023 să fie data-limită a prorprietarilor care dețin apartamente în blocuri racordate la rețeaua de termofocare. Așadar, aceștia sunt obligați la sisteme individuale de contorizare a energiei termice sau de repartitoare de costuri în blocurile specifice racordate la sistemele de distribuție a energiei termice.

„În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică în sistem de distribuţie orizontală este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit” scrie în legea 24/2023. 

Așadar, dacă nu va apărea o nouă modificare, până la finalul acestui an aceste sisteme de măsurare a energiei termice devin obligatorii pentru cei care stau în apartamente de bloc racordate la rețeaua centralizată.”, conform celor de la Economica.net.

Citește mai multe despre: Gazprom vrea să intre pe piața de energie electrică din România printr-o subsidiară. ANRE va decide în ședința din 11 ianuarie dacă îi va acorda licența