- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii care vor primi pensii mai mari și cu 50% din septembrie! Ce se întâmplă la recalculare

18 May, 22:21 • Adrian Popovici
Unele pensii vor putea crește și cu 50% după reclacularea din septembrie. Acest lucru este posibil odată cu schimbarea formulei de calcul a acestor indemnizații.
Românii care vor primi pensii mai mari și cu 50% din septembrie! Ce se întâmplă la recalculare

Vești bune pentru unii români! Mai exact, după recalcularea din septembrie aceștia ar putea primi pensii mai mari și cu 50%. În acest moment, cei care au cotizat de-a lungul vieții lor profesionale la sistemul public de pensii așteptă să vadă cât vor primi din toamna acestui an. După cum arată noua lege, formula de calcul îi avantajează pe pensionarii cu o lungă perioadă de cotizare, oferindu-le beneficii sporite în comparație cu sistemul anterior, arată Kanal D.

Potrivit analizelor recente, noile reguli privind pensiile aduc beneficii în ceea ce privește indemnizațiile românilor  care au muncit mai mult de 35 de ani. După cum au transmis autoritățile, se va utiliza o formulă actualizată pentru reevaluarea pensiilor, garantând astfel beneficii adiționale pentru cei cu o carieră îndelungată.

Românii care vor primi pensii mai mari și cu 50% din septembrie! Ce se întâmplă la recalculare
Românii care vor primi pensii mai mari și cu 50% din septembrie! Ce se întâmplă la recalculare

Te-ar putea interesa și: Pensia unui român care a muncit 38 de ani și are 50 de puncte de contributivitate. Cu cât se va majora suma de 2.100 de lei în urma recalculării

Ce pensii vor primii românii după reclaculare?

Un exemplu relevant este acela al unui pensionar al cărui venit lunar s-a majorat cu 50% în comparație cu formula de calcul anterioară. Trebuie precizat că o astfel de persoană a decis să se pensioneze la vârsta de 59 de ani, cu șase ani înainte de termenul legal.

Potrivit sursei citate, având un punctaj anual de 1,4 puncte și cu o valoare a unui punct de pensie de 2.054 de lei, acest lucru se traduce în cazul românilor aflați într-o astfel de situație la pensii de 2.875 de lei brut. Din această sumă, trebuie să achite un impozit de 87 de lei, reprezentând 10% din partea care depășește 2.000 de lei.

Chiar dacă nu au avut o perioadă lungă de contribuție, acești pensionari a reușit să obțină o creștere semnificativă datorită unei strategii inteligente de planificare a carierei și unor bonusuri neașteptate.

Cu un total de 45 de puncte contributive și 7,25 puncte pentru stabilitate și bonusuri, acești români vor primi pensii mai mari în urma recalculării, ajungând la suma de 4.270 lei, după cum arată calculele făcute după noua metodologie. După deducerea impozitului corespunzător, rămân pensii de 4.000 de lei lunar.

Aceste venituri mai mari sunt necesare pentru mulți pensionari, dat fiind că pensiile medii din România ajung la aproximativ 2.400 de lei, în timp ce pentru o parte semnificativă dintre beneficiari, indemnizația minimă este de doar 1.280 de lei.

Citește și: Pensionarii care NU vor primi pensia înainte de Paște. Motivul pentru care aceștia sunt nevoiți să mai aștepte pentru a încasa banii