Autoritățile române au importat aproape 33 de milioane de euro pe zi în alimente, conform Bugetul. Această valoare depășește importurile din anul precedent, când media zilnică era de aproximativ 30 de milioane de euro. Astfel, românii au consumat produse aduse din Bulgaria, Ungaria și Polonia.
Citește și: Prețurile la alimente în Bulgaria față de România, în hipermarket și în piețe. Cât de mari sunt diferențele
Legume, fructe, carne, lapte și ouă sunt printre cele mai importate produse care provin din Ungaria, Polonia și Bulgaria.
„Nu pot să fac referire la ceea ce se întâmplă în alte sectoare, însă, dacă ne uităm doar la vaca de lapte, vedem că ajungem la un deficit de balanţă comercială, care se duce undeva… la 750 – 800 de milioane de euro doar în anul 2024.
Aşadar, vorbim de un cumul de factori, plecând de la faptul că, în mod tradiţional, fermele de vaci se bazau… sau colecta de lapte se baza pe ferme, în mod tradiţional, pe ferme mici şi medii.
Aceste ferme mici, uşor, uşor, au mers spre dispariţie, pentru în… zootehnie şi în vaca de lapte, în general, este destul de greu să aducem tineri fermieri”, a declarat Ionuţ Lupu, fostul şef APIA, conform Antena 3.
Florin Barbu, ministrul Agriculturii, susține că limitarea adaosului comercial la 20% pentru inputurile din agricultură ar conduce la o scădere semnificativă a prețurilor produselor agricole.
De asemenea, el îi îndeamnă pe români să achiziționeze alimente produse și procesate în țară, atât pentru a sprijini companiile locale, cât și pentru a garanta calitatea produselor cumpărate.
„Să meargă în magazinele de retail din România, să se uite pe etichetă și să cumpere produse românești, procesate de către procesatorii români.
Acesta este îndemnul meu către români. Avem în magazine alimente românești, aceste alimente trebuie cumpărate, pe de-o parte, pentru a avea un aliment sănătos, cu etichetă curată, iar în al doilea rând să ajutăm fermierii și procesatorii români, pentru că așa trebuie să fim într-un stat, să ne ajutăm unii pe alții, ca români”, a afirmat Florin Barbu, conform RRA.
Citește și: Americanii își iau peste jumătate din calorii din alimente ultraprocesate. Copiii, cei mai expuși