- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii îşi vor putea alege medicul plătind o sumă în plus, parte din Strategia Naţională de Sănătate

23 Oct, 15:12 • Russo George
Guvernul a aprobat vineri Strategia Națională de Sănătate pentru perioada 2023-2030. Noua Strategie urmărește stimularea progresului către accesul universal la servicii de sănătate, în particular pentru vaccinare. De asemenea, strategia propune direcții de acțiune şi măsuri care să conducă la dezvoltarea tehnologiilor medicale.
Românii îşi vor putea alege medicul plătind o sumă în plus, parte din Strategia Naţională de Sănătate

În cadrul prezentării Strategiei Naţionale de Sănătate, ministrul Rafila a subliniat că mereu s-a adus în discuție prevenția și dezvoltarea serviciilor ambulatorii ca fiind principalele priorități ale sistemului medical românesc.

„Toate acestea acum beneficiază de un cadru strategic, iar următorii şapte ani sunt esenţiali. Ei vor putea schimba sistemul de sănătate din punct de vedere al investiţiilor în spitale, în noi clinici ambulatorii, dar şi în ceea ce priveşte medicii de familie. Vor putea să beneficieze de politici privind resursele umane, ele sunt extrem de importante”, spune Rafila.

Una dintre cele mai importante măsuri vorbeşte despre înfiinţarea unui Fond pentru calitatea serviciilor medicale urmând ca bani mai mulţi să fie distribuiţi către furnizorii de asistenţă medicală care sunt cei mai performanţi, pe baza unor criterii prestabilite. Acelaşi plan vorbeşte şi despre plata unei taxe suplimentare când mergi la un spital de stat pentru a putea alege medicul dorit care să te consulte, atât în ambulatoriu, cât şi în spital.

Personalul medical care oferă îngrijiri performante vor putea fi răsplătiţi pentru calitatea acestora, iar medicii de familie vor fi integraţi într-o serie de reţele teritoriale pentru îngrijirea bolnavilor cronici.

Citeşte şi: Atenție la medicamente! Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a emis alerte naționale pentru medicamente falsificate împotriva diabetului

Potrivit ministrului sănătății, politica publică privind managementul sectorului sănătății, precum şi schimbarea mentalității trebuie să se regăsească sub aceeaşi umbrelă, iar conducerea Ministerului Sănătăţii şi CNAS trebuie să colaboreze astfel încât să poată fi implementate.

Strategia Naţională de Sănătate: vaccinarea este prioritară

Alexandru Rafila

a vorbit şi despre Strategia Naţională de Vaccinare 2023 – 2030 îşi propune atingerea unor indicatori astfel încât să nu se permită reîntoarcerea unor boli grave în România precum poliomielita, manifestările epidemice pentru rujeolă sau rubeolă. De asemenea, se încurajează vaccinarea pe tot parcursul vieţii.

„Noi trebuie să ne păstrăm statusul de ţară fără poliomielită, trebuie să ne păstrăm statusul de ţară fără epidemii de rujeolă, fără epidemii de rubeolă. Trebuie să oferim o şansă femeilor din România prin vaccinarea împotriva infecţiei cu Papilloma Virus. Despre asta este vorba, despre nimic altceva şi orice fel de altă interpretare nu are legătură cu realitatea, cu intenţia sau cu conţinutul acestei strategii”, a transmis ministrul Sănătăţii.

Citeşte şi: Sporul acordat cadrelor medicale pentru perioada stării de urgenţă, suportat din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Legea merge la promulgare la preşedintele Iohannis