- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii nu mai pot cumpăra vechime la pensie. Senatorii au respins proiectul de prelungire a termenului

07 Apr, 13:21 • Cornel Ghimeșan
Termenul privind cumpărarea anilor de vechime pentru pensie nu va fi prelungit, după ce o inițiativă legislativă a USR a fost respinsă în Parlament. Senatorii coaliţiei de guvernare au votat împotriva prelungirii cu trei ani a termenului până la care persoanele interesate pot să își cumpere ani de vechime pentru pensie.
Românii nu mai pot cumpăra vechime la pensie. Senatorii au respins proiectul de prelungire a termenului

Românii nu mai pot cumpăra vechime la pensie. Termenul inițial, 31 august 2021, stabilit prin OUG nr. 163/2020, a fost prelungit până în 2023 în Comisia pentru muncă și protecție socială de la Camera Deputaților. USR a depus un proiect de lege prin care termenul ruma să fie prelungit din nou, cu încă trei ani, dar acesta a fost respins de Senat, cu 58 de voturi, în timp ce 36 au fost pentru și au fost și cinci abțineri la vot.

Citeşte şi: Peste 1,5 milioane de familii din România și-au achitat facturile prin intermediul cardului de energie. Marcel Boloș: ”Avem 500.000 plăți într-o săptămână, ceea ce ne confirmă că programul este implementat cu succes”

Senatorii au respins proiectul de prelungire a termenului

„Este o discriminare față de cei care vor să contribuie cinstit, mai ales mii de români din Diaspora ajunși acum la vârsta la care sunt bunice și bunici și vor să revină acasă pentru a-și crește nepoții, dar le-ar fi greu să se reangajeze la 60 de ani aici și, atunci, noi vrem să le dăm șansa să contribuie ei voluntar din banii agonisiți pentru micile perioade care le lipsesc, până în 2026, de-o dată sau în rate. Altfel, chiar dacă au, de exemplu, deja contribuție de 14 ani și 10 luni, nu pot accesa nici un leu din contribuție dacă nu pot completa cele două luni lipsă. Este valabil și pentru românii de acasă în egală măsură”, a declarat Oana Țoiu, inițiatoarea legii.

Românii nu mai pot cumpăra vechime la pensie

Totuşi, legea va merge la Camera Deputaților, care este for decizional. În cazul aprobării ei, românii vor putea contribui voluntar pentru perioadele lipsă de vechime, în condițiile în care au deja o contribuție minimă de 10 ani (inclusiv cumulată cu perioadele contributive din alte țări). În cazul drepturilor contributive la sistemul de pensii din alte țări UE, acestea pot fi transferate în România și accesate de aici, o dată ce se îndeplinește termenul minim legal de 15 ani. Românii vor putea cumpără maximum şase ani de vechime.

Citeşti şi: Fermierii români ies în stradă! Protestele ajung și la București. De ce sunt nemulțumiți oamenii din sectorul agro-alimentar

Vârsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi, stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Ce prevede OUG nr. 163/2020

În septembrie 2020, Guvernul a stabilit, prin ordonanță de urgență, că, până la data de 1 septembrie 2021, persoanele care nu dețineau calitatea de pensionari să poată efectua plata contribuției de asigurări sociale, pentru perioade de cel mult şase ani anteriori și la nivelul salariului de bază minim brut pe țară, în scopul echivalării perioadei în care nu au realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România are acorduri în acest sens.  Acest termen prin care putea fi asigurat stagiul necesar unei pensii publice a fost prelungit de Parlament în 2021, prin legea de adoptare a ordonanței, până la 1 septembrie 2023.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult