- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii nu mai pot păcăli ANAF-ul! Oamenii vor plăti 50% din sumele pe care nu le pot justifica

03 Aug, 14:25 • Lupu Alexandra
ANAF va cere jumătate din banii nejustificați. Lovitură pentru români.
Românii nu mai pot păcăli ANAF-ul! Oamenii vor plăti 50% din sumele pe care nu le pot justifica

ANAF vine cu noi reguli pentru sumele pe care românii nu le pot justifica sau pentru cele care nu au fost declarate, informează profit.ro. Concret, oamenii trebuie să scoată din buzunare 50% din banii nejustificați.

ANAF ia măsuri dure

Românii nu mai pot păcăli ANAF-ul! Oamenii trebuie să plătească 50% din sumele pe care nu le pot justifica la Fisc. Să luăm următorul exemplu: un doctor a primit o sumă de la un pacient, însă nu a declarat-o.

Atunci când ANAF vede că își achiziționează mașini scumpe, case și așa mai departe, autoritatea va veni să întrebe de unde provin banii, pentru că veniturile declarate oficial arată cu totul și cu totul altceva, în raport cu bunurile materiale pe care și le-ar permite. Inspectorii calculează și aplică un impozit pe sumele nejustificate.

Vezi și: Românii reușesc să pună tot mai mulți bani la saltea! Economisesc cu până la 50% din venitul lunar

În momentul de față procentul este de 16%, însă ANAF le va cere 50%, conform draftului. Măsura vine în contextul în care statul român încearcă să acopere deficitul bugetar și pe fondul necesității de a atrage câți mai mulți bani pentru stat. Măsurile fiscale prezentate de Guvern ar trebui să atragă la bugetul de stat aproximativ 6 miliarde de lei în 2023. Mai mult decât atât, noile reguli ar trebui să genereze venituri suplimentare de peste 30 miliarde de lei în 2024. O parte dintre măsuri ar urma să intre în vigoare din septembrie sau octombrie 2023. Restul vor fi introduce la începutul anului următor, potrivit ultimelor informații.

ANAF
ANAF

Guvernul trebuie să ia măsurile fiscale pentru a stabiliza deficitul bugetar. În caz contrar, statul riscă să piardă banii din PNRR. În momentul de față, România este îngropată în datorii. Datele publicate de Ministerul Finanțelor arată că datoria publică a României a ajuns la 50.1% din PIB în mai.

Datoriile au ajuns la peste 700 miliarde de lei. Conform Legii responsabilității fiscal-bugetare, Guvernul trebuie să prezinte în scurt timp un program pentru reducerea datoriei publice. Planul trebuie să aibă în vedere măsuri care să ducă la înghețarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public. Totul trebuie realizat printr-o lege și să se asigure aplicabilitate măsurilor într-un termen cât mai scurt. Cel mai târziu, programul trebuie prezentat public în semestrul următor celui în care s-a identificat depășirea procentului de datorie.

Citește și despre următorul subiect: Student Invest 2023-2024. Modul prin care tinerii români pot primi bani pentru educație, sănătate și cultură. Documentele necesare