- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii riscă să piardă sume importante de la Guvern. MADR anunță lista persoanelor EXCLUSE de la plată

11 Apr, 08:37 • Bumbeneci Diana
O parte dintre românii care speră de la ajutorul primit de la stat riscă să rămână fără ajutor de la MADR. A fost anunțată lista persoanelor excluse de la plată.
Românii riscă să piardă sume importante de la Guvern. MADR anunță lista persoanelor EXCLUSE de la plată

Ministerul Agriculturii a publicat la începutul acestei săptămâni proiectul de act normativ pentru acordarea despăgubirilor de secetă pentru culturile înființate în primăvara anului trecut, un an record pentru fermierii ale căror culturi au fost complet distruse. Cu toate acestea, nu toți fermierii sunt incluși pe lista acestor plăți, MADR având o serie de standarde prin care să aleagă beneficiarii din 2023.

MADR anunță românii că riscă să piardă sume importante de la Guvern

Într-un mesaj primit pe adresa redacției AGRO TV, un fermier complet nemulțumit de situația actuală a transmis faptul că din lista culturilor eligibile pentru despăgubiri nu fac parte lucerna și plantele furajere, ceea ce reprezintă o nedreptate, din punctul său de vedere.

Ai mai putea citi: APIA anunță data limită pentru depunerea cererilor. 300.000 de fermieri sunt vizați

Se dau bani de la stat

Doresc să constat că dacă pentru aceste suprafețe s-ar acorda despăgubiri, impactul bugetar nu ar fi semnificativ. Din ultimele date publice disponibile, suprafața totală calamitată de plante furajere este de 50.000 ha. Nu înțeleg de ce aceste culturi au fost excluse, dacă ne raportăm la suprafața totală de peste 1 milion de hectare a celorlalte culturi pentru care se oferă despăgubiri”, ne-a scris fermierul Gabriel Ionuț Tomescu.

În acest sens, cultivatorii de lucernă și plante furajere solicită ca și aceste culturi să fie incluse pe lista celor eligibile, în forma finală a Ordonanței de Urgență. Românii vor să fie mai mult sprijiniți pentru culturile lor, mai ales că și acestea au fost afectate de secetă și au suferit pagube semnificative.

Sursa citată mai anunță și că în forma sa provizorie, actul normativ precizează că schema de ajutor se acordă culturilor de porumb, floarea-soarelui, soia și mazăre, care au fost afectate într-un procent cuprins între 30% și 100%.

Resursele financiare necesare aplicării schemei sunt în sumă totală de 869.600.000 lei și se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2023.

Tot pe acest subiect: APIA face anunțul zilei! Ei sunt românii care vor primi 105 milioane de euro

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult