- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii s-au săturat de sărăcie: ce salarii cer angajații în 2023

07 May, 19:28 • Stefan Simion
Românii nu mai acceptă salarii de nimic în 2023. S-au săturat să se uite cu jind către veniturile din vest, în condițiile în care țara noastră are cea mai mare inflație din UE.
Românii s-au săturat de sărăcie: ce salarii cer angajații în 2023

Românii vor salarii cu 35% mai mari, în medie, decât ceea ce oferă în prezent angajatorii, arată site-ul de recrutare eJobs.

Citește și: Marius Budăi dă de pământ cu magistrații care și-au majorat salariile cu 25% „În timp ce noi ne luptăm cu această reformă a pensiilor speciale, într-o Românie paralelă sunt magistrații care și-au majorat salariile cu 25% retroactiv”

IT-ul este domeniul cu cele mai mari venituri salariale. În medie, salariul solicitat în industrie este de 9.000 de lei, în timp ce salariul mediu în domeniu este de 6.100 de lei, potrivit datelor Salario, comparatorul salarial eJobs.

„Cu toate că, în ultimul an, salariile au crescut în mai toate domeniile de activitate, încă există o prăpastie destul de adâncă între felul în care se raportează la salarii angajatorii și candidații.

În acest moment, la nivelul întregii piețe, media diferențelor dintre așteptări și salariile oferite este undeva la 40%, însă cu siguranță acest procent va scădea odată ce piața salariilor va fi complet transparentă și candidații vor ști cât pot câștiga încă din anunțul de angajare.

Vor avea, practic, propriul index salarial pe joburi și domenii, oricând, la îndemână”, a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs România, potrivit EconoMedia.

Ce salarii vor românii, în medie și cât primesc, de fapt

Media națională netă a așteptărilor salariale ale angajaților din vânzări este de 5.000 de lei, în timp ce salariul mediu net încasat este de 3.850 de lei; 5.000 de lei versus 3.800 în administrativ, 5.000 versus 4.000 în resurse umane și relații publice, 5.000 de lei versus 3.900 în farma, 5.500 de lei versus 4.200 de lei în crewing / casino.

În banking, marketing, arhitectură, imobiliare, naval / aeronautic sau merchandising, candidații au așteptări, în medie, cu 50% – 60% mai mari decât sumele pe care le oferă companiile la angajare. Concret, mediile pentru fiecare domeniu ajung la 6.000 de lei, net, pe lună, pentru banking, marketing și arhitectură, 4.500 de lei pentru merchandising și 7.000 pentru naval / aeronautic.

„Sunt, totodată, și zone în care există deficit de personal, iar candidații știu asta și, în consecință, și-au ridicat așteptările pe care le au din punct de vedere salariale.

Vorbim aaici, spre exemplu, despre construcții, unde salariul mediu net, la nivel național, pe care cred candidații că ar trebui să-l primească este de 7.000 de lei net, pe lună; de agricultură (6.000 de lei, pe lună), de turism (4.500 de lei, pe lună) sau auto / echipamente (6.500 de lei, pe lună)”, a adăugat Bogdan Badea.

Taxe pe muncă imense, impuse de statul român

Distribuite pe nivel de carieră, cea mai mică distanță între câștigurile reale și cele dorite se află pe segmentul candidaților de nivel mediu, cu 2–5 ani de experiență.

Media salarială netă, la nivel național și pentru toate domeniile de activitate este de 4.000 de lei, iar nivelul de așteptări ale candidaților nu depășește pragul de 5.500 de lei.

În cazul seniorilor, cu peste 5 ani experiență, diferența este de la 5.000 la 7.000 de lei, în timp ce pe categoria juniorilor, vorbim despre așteptări de 4.500 de lei și o medie națională a salariilor încasate de 3.000 de lei.

Important de menționat este faptul că și pentru antreprenori, în special pentru mici și medii, este din ce în ce mai greu să ofere salarii mari, pe motiv de inflație, dar mai ales, pentru că România este țara din Europa cu aproape cele mai mari taxe pe muncă, 43% din salariul brut merge la stat – bani pe care salariații nu-i primesc niciodată „în mână”.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult