- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii se întorc în țară după mulți ani de muncă în străinătate. „Eram conștientă că salariile nu sunt aceleași în România”

24 Apr, 10:59 • Lupu Alexandra
Românii care au muncit o viață întreagă în străinătate au decis să se întoarcă acasă. Iată ce declară.
Românii se întorc în țară după mulți ani de muncă în străinătate. „Eram conștientă că salariile nu sunt aceleași în România”

Datele INS arată că aproximativ 3.7 milioane de români locuiau în străinătate în 2020. Cu toate acestea, având în vedere că multe persoane nu sunt înregistrate sau nu sunt incluse în statisticile oficiale, estimările oficiale variază între 3 și 5 milioane de români care s-au stabilit în afara țării. Cu toate acestea, în ultimii ani, s-a observat un număr semnificativ de oameni care au decis să se întoarcă, relatează ziare.com.

Românii se întorc în țară

Conform estimărilor neoficiale, între 3 și 5 milioane de români lucrează în străinătate. Cu toate acestea, în ultimii ani, s-a putut observa o tendință de creștere a numărului de persoane care aleg să se întoarcă în țara, după o viață muncită în străinătate, în mod special în IT, servicii sau antreprenoriat.

Românii care intenționează să se întoarcă sau care au făcut acest lucru deja aleg să-și împărtășească experiența pe Facebook. O româncă a povestit că a cumpărat casa visurilor la țară și că va reveni definitiv în țară.

„Ne vom muta la țară. Brașoveancă de loc, și în Belgia de 20 de ani, am găsit căsuța visurilor în Caraci, Baia de Cris. În curând vom reveni de tot”, a scris femeia pe grupul Mutat la țară – viața fără ceas.

În secțiunea de comentarii, internauții au lansat o adevărată dezbatere pe tema revenirii în țară. Părerile sunt împărțite. În timp ce unii români s-au arătat imparțiali și conștienți de diferențele salariale (și nu numai), alții au relatat că este greu să te reintegrezi. O femeie care a locuit 15 ani în Franța a relatat că i-a fost foarte greu să-și găsească un loc de muncă în țară, tocmai de aceea, regretă amarnic că a luat această decizie.

„Și eu m-am întors după 15 ani, din Franța. Cu multe vise, foarte entuziasmată, cu multă muncă depusă și cu toate economiile de o viață băgate într-o casă. Bani pe care îi voi recupera cu greu sau chiar deloc. Regret amarnic.

De aș da timpul înapoi, nu aș mai veni.Foarte greu cu locul de muncă, aștepți să se afișeze post, dai examen și pierzi cu câteva procente. Și o iei de la capăt. Am încercat să lucrez și altceva, aș fi câștigat minimul pe economie, nici facturile de acasă nu le acopăr, din contră, vin cu bani de acasă ca să plătesc motorina pe naveta.

Eram conștientă că salariile nu sunt aceleași în România, eram încrezătoare că având meseria mea, și o experiență de 13 de ani în domeniul meu (asistent medical) voi reuși, însă realitatea e foarte diferită și grea. În privat, te plătesc puțin peste minimul pe economie și nu îți ajunge să plătești facturile: gaz, electricitate, apă, abonament telefon, impozite, salubritate, motorină, asigurări la mașină, nu mai vorbesc de sănătate, totul se plătește și ești chiar șocat să auzi/ să vezi cum se poartă cu tine, nu va mai spun de mâncare, nu e ușor să te adaptezi din nou, după atâta timp.

M-am gândit și la alte soluții să o dau înainte dar nu prea sunt, din păcate.Nu găsești nici un sprijin din partea autorităților, comunității.Singura soluție e să îmi iau iar drumul pribegiei, că în țara mea nu e loc de un om supracalificat ca și mine, nu dau doi bani pe mine, mi s-a spus chiar într-o instituție că „posibil să fi fost nr 1 în Franța, aici sunteți zero barat”, relatează femeia.

Români Diaspora
Români Diaspora

„Este greu să fii român în România. Este mai ușor să fii român în străinătate. Bizar, nu-i așa!”

„Felicitări pentru curaj și asumare!!! În curând voi face același lucru, plecând definitiv din Irlanda. Iarba verde de acasă, să ne rătăcim prin lume, nu ne lasă”

„Noi Italia de 20 ani, anul ăsta ne mutăm în România”

„Noi în America de 19 ani, astăzi ne urcăm în avion. Să ne vedem acasă”

„Și eu m-am mutat în casa părintească de la țară, la poalele Vladesei. E leagănul copilăriei mele și ne simțim foarte bine. Am fost învățătoare 43 de ani în Timișoara”