- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunare pentru a mânca la restaurant. Regulile ANPC intră în vigoare astăzi și anunță scumpiri pentru fiecare produs

15 Mar, 08:18 • Lupu Alexandra
Regulile de la ANPC pentru restaurante intră în vigoare începând cu data de astăzi. Patronii afirmă că noile meniuri au drept consecință o creștere a prețurilor.
Românii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunare pentru a mânca la restaurant. Regulile ANPC intră în vigoare astăzi și anunță scumpiri pentru fiecare produs

Începând cu data de astăzi, restaurantele trebuie să schimbe meniurile, în așa fel încât în dreptul fiecărui preparat să se regăsească informații de interes. Patronii localurilor confirmă că măsura implementată este cea care va duce la creșterea prețurilor, susține romaniatv.net.

Ce se întâmplă în restaurante de la 15 martie

Restaurantele, fast-food-urile și cantinele trebuie să schimbe meniurile începând cu data de astăzi, conform noilor reguli de la ANPC. Astfel, în dreptul fiecărui preparat trebuie să apară ingredientele folosite, cantitatea acestora, dacă depășesc o pondere de 20g, dar mai ales, valorile nutriționale, cantitatea de zaharuri, grăsimi sau acizi grași saturați.

În aceeași ordine de idei, în meniul restaurantelor trebuie să se menționeze dacă s-au folosit unele ingrediente care au fost congelate anterior sau aditivi și alergeni. Ordinul trebuia să fie implementat încă din decembrie 2022, dar a fost amânat până la data de astăzi, tocmai pentru ca operatorii economici să aibă timp să pregătească măsurile. ANPC a confirmat că restaurantele care nu respectă regulile vor primi amendă de până la 10.000 lei.

Vezi și: Restaurantele mai au 5 zile la dispoziţie pentru a afişa în meniuri numărul caloriilor și al E-urilor

Regulile de la ANPC atrag scumpirea produselor din restaurante
Regulile de la ANPC atrag scumpirea produselor din restaurante

Patronii localurilor s-au arătat nemulțumiți de situație. Aceștia afirmă că sunt nevoiți să crească prețurile produselor, având în vedere că, la rândul lor, vor suporta costuri uriașe pentru a adopta măsurile. Totodată, au menționat că autoritățile nu le-au transmis informații clare despre implementarea regulilor, care de altfel, duc la identificarea unor meniuri foarte stufoase.

„Evident că vor crește prețurile. Ne costă aproximativ 2000 de lei să achiziționăm valorile nutriționale. Avem o gastronomie pe zone, cu anumite particularități. Dacă mergem în Bucovina pentru a mânca plăcinte poale în brâu, fiecare locație va avea rețeta ei. Multe rețete nici nu se divulgă, se știe din istorie.

Noi nu știm ce vrea ANPC exact. Venim în întâmpinarea turiștilor, ne dorim să fie bine informați, dar se dă un ordin de guvern fără a se veni și cu modul de aplicare. Noi, agenții economici, nu suntem informați”, spune un patron de restaurant, Liliana Agheorghicesei.

Te-ar putea interesa și: Rompetrol și KFC bat palma. Patru noi benzinării au fost construite pe A1, acolo unde vor exista restaurantele lanțului de fast-food