- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Rompetrol Rafinare dă statul român în judecată. Problemele grave semnalate de companie pe fondul impunerii taxei de solidaritate

30 Apr, 19:41 • Fundeanu Madalina
Conflict puternic între România și Rompetrol Rafinare. Compania a dat în judecată statul român pentru impunerea taxei de solidaritate.
Rompetrol Rafinare dă statul român în judecată. Problemele grave semnalate de companie pe fondul impunerii taxei de solidaritate

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a dat în judecată statul român pentru impunerea taxei de solidaritate, arată raportul anual al companiei depus la Bursa de Valori București, conform informațiilor transmise de Economedia.

Război în instanță între România și Rompetrol Rafinare

„În urma adoptării Ordonanței de Urgență nr. 186/2022 privind intervenția de urgență pentru abordarea prețurilor ridicate la energie, Rompetrol Rafinare S.A. a plătit în iunie 2023 suma de 578 milioane RON.

După îndeplinirea procedurii administrative obligatorii de contestare a acestei taxe, care a fost respinsă de către autoritățile fiscale, Rompetrol Rafinare S.A. a depus, la 8 martie 2024, contestația în fața instanței. Nu s-a stabilit încă niciun termen pentru audiere.”, este notat în documentul respectiv.

Ai mai putea fi interesat și de: România cere prelungirea termenului pentru reducerea deficitului bugetar. Urmează negocieri aprinse între țara noastră și Comisia Europeană

Rompetrol Rafinare
Rompetrol Rafinare

Rompetrol a anunțat un rezultat negativ pentru anul trecut, mai exact o pierdere uriașă de 270 de milioane de dolari.

„Pe fondul ultimelor prognoze pe termen lung, aferente factorilor macroeconomici (ex. marjele de rafinare europene în scădere, dinamica în scădere a cererii pentru produsele rafinate, costul mediu ponderat al capitalului în creştere) şi considerând cele mai noi prevederi legale în materie de fiscalitate (taxă de solidaritate, taxă pe cifra de afaceri), raportul de final de an 2023 de reevaluare a activelor deţinute şi operate de companie, coordonat şi auditat de companii parte a Big Four, a relevat o devalorizare a activelor operaţionale cu o valoare de 223 de milioane de dolari, aproximativ 82% din rezultatul net negativ al anului 2023.

În perioada 2019 – 2023, compania a înregistrat o pierdere netă consolidată de 705 milioane USD, pe fondul contextului internaţional şi regional, dar şi a pandemiei de COVID-19. Excepţie face 2022, când compania a consemnat un profit net de 90 milioane USD, an în care Rompetrol Rafinare s-a conformat măsurilor fiscale obligatorii – taxa de solidaritate (126 de milioane de dolari) şi reducerea/compensarea preţurilor carburanţilor (35 de milioane de dolari). Pentru 2023, taxa de solidaritate este estimată la 31,1 milioane de dolari.”, este notat într-un comunicat de presă al companiei din februarie.

Acţionarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% – direct şi indirect) şi Statul Român, prin Ministerul Energiei (44,7%).

Vezi mai multe știri: Noile măsuri fiscale, aprobate de Guvern. Marcel Boloș: Impozitul de 0,5% pentru clădirile de peste 2,5 milioane lei, amânat până la 30 septembrie