- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România cere prelungirea termenului pentru reducerea deficitului bugetar. Urmează negocieri aprinse între țara noastră și Comisia Europeană

30 Apr, 18:11 • Fundeanu Madalina
România vrea prelungirea termenului pentru reducerea deficitului bugetar. Negocierile între țara noastră și Comisia Europeană vor începe în iunie.
România cere prelungirea termenului pentru reducerea deficitului bugetar. Urmează negocieri aprinse între țara noastră și Comisia Europeană

Guvernul României și Comisia Europeană vor începe o nouă rundă de negocieri în speranța că oficialii UE vor accepta un termen mai lung pentru reducerea deficitului bugetar. Negoicierile vor începe în luna iunie, potrivit unor surse guvernamentale, informează Economedia.

România vrea prelungirea termenului pentru reducerea deficitului bugetar

Deficitul bugetar ar putea ajunge la finalul anului până la 6,6 – 6,8%, potrivit unor surse guvernamentale, mult peste ținta de 5% asumată de guvern. Noile date sunt mult mai aproape de estimările făcute de Comisia Europeană, care se așteaptă ca în 2024 deficitul României să fie peste 6,5% din PIB.

De asemenea, Consiliul Fiscal estimează că acesta va fi în jur de 6,4% din PIB, în cazul în care nu se va recurge din nou la o tăiere drastică a cheltuielilor de capital. În proiectul de buget, Guvernul român a estimat pentru acest an un deficit bugetar de 86,6 miliarde lei, respectiv de 5% din PIB, cu o creștere economică prognozată de 3,4%, cu 2,0% mai mare decât în anul precedent.

De curând, țara noastră a început să negocieze un nou acord cu oficialii UE pentru ca încadrarea în ținta de deficit de 3% să să fie atinsă abia peste trei ani, conform unor surse guvernamentale. În acest moment, însă, România ar dori să extindă termenul la 7 ani, care este limita maximă. Potrivit surselor, România ar avea mari șanse să obțină un termen de 5 ani.

Citește și: Noile măsuri fiscale, aprobate de Guvern. Marcel Boloș: Impozitul de 0,5% pentru clădirile de peste 2,5 milioane lei, amânat până la 30 septembrie

Deficit bugetar
Deficit bugetar

Începând cu anul 2019, deficitul bugetar al României depășește în permanență limita de 3%, ceea ce înseamnă că țara se află sub procedură de deficit excesiv din partea Comisiei Europene. Acest lucru poate avea consecințe negative în ceea ce privește accesarea fondurilor europene de către România, anunță economiștii.

În altă ordine de idei, încasările ANAF au crescut considerabil, conform anunțului făcut de premierul Marcel Ciolacu înaintea ședinței de guvern de marți, 30 aprilie. Prim-ministrul a declarat că Guvernul este în grafic, iar toate pensiile vor putea fi achitate înainte de Paşte.

„Vom asigura plata integrală a pensiilor recalculate, banii, de altfel, sunt deja prinşi în buget pentru întreg capitolul de pensii”, a spus premierul.

„Încep cu anunţul că suntem în grafic astfel încât toate pensiile să fie achitate, cum am promis, înainte de Paşte”, a mai anunţat Marcel Ciolacu în deschiderea şedinţei Executivului.

Acesta i-a asigurat pe români nu se schimbă nimic cu privire la plata pensiilor recalculate în septembrie.

„Îi asigur pe români că rămânem la fel de hotărâţi şi cu privire la plata pensiilor recalculate în septembrie. Ştiu că vor mai fi până atunci zeci de ştiri că nu sunt banii necesari. Însă datele din primul trimestru arată clar, avem o majorare a încasărilor din contribuţiile sociale cu peste 22%, acesta fiind efectul creşterii numărului de locuri de muncă şi a salariilor”, a adăugat Marcel Ciolacu.

În plus, potrivit unor surse, încasările din TVA au crescut cu 17 la sută.

Vezi mai multe știri: Categoriile de români care primesc ajutor de stat de 2,25 miliarde de lei. Ministrul Finanțelor dă undă verde pentru înscrieri