- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Romsilva este optimistă pentru 2023. Regia de stat estimează venituri totale de 3,45 de miliarde de lei, în creştere cu aproape 5% faţă de 2022

08 Jan, 17:14 • Gabriela Andreescu
Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva și-a făcut estimările financiare pentru noul an. În ceea ce privește profitul, regia de stat se arată optimistă, întrucât prevede un profit brut de 250 milioane de lei.
Romsilva este optimistă pentru 2023. Regia de stat estimează venituri totale de 3,45 de miliarde de lei, în creştere cu aproape 5% faţă de 2022

Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva estimează, pentru acest an, obţinerea unui profit brut de 250 milioane de lei, la jumătate faţă de 2022, pe fondul creşterii salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi a evoluţiei pieţei lemnului în 2023, în condiţiile în care preţul de vânzare a masei lemnoase va rămâne relativ constant, informează Agerpres.

Care sunt planurile financiare ale Romsilva pentru anul în curs

În privinţa veniturilor totale pentru anul în curs, Regia estimează obţinerea unei sume de 3,45 de miliarde de lei, în creştere cu aproximativ 5% faţă de veniturile consemnate în 2022. De asemenea, în 2023, cifra de afaceri va creşte uşor la 3,1 miliarde de lei, de la 3 miliarde, anul trecut, iar bugetul de cheltuieli este estimat la 3,2 miliarde de lei până la finele acestui an.

Anul trecut, regia autonomă a oferit pe piaţă un volum de 10 milioane metri cubi de lemn, în plus cu 500.000 de metri cubi faţă de programul anual, suplimentarea fiind aprobată de Consiliului de Administraţie al Romsilva pentru asigurarea necesarului de pe piaţa lemnului.

Citește și: În România, peste 40% din populație nu își poate permite o dietă sănătoasă, arată o analiză a Comisiei Europene. Cum va evolua industria alimentară în UE în 2023

Piața lemnului s-a dovedit a fi una profitabilă pentru regia de stat în 2022. Conform declaraţiilor făcute în luna decembrie de către directorul general al Romsilva, Daniel Nicolăescu, în primele 11 luni ale anului trecut au fost oferiţi agenţilor economici de profil, ca masă lemnoasă pe picior, un volum de 6,13 milioane metri cubi, fiind adjudecaţi 5,53 milioane metri cubi, la preţul mediu de 326,95 lei/mc, deşi preţul mediu de pornire în cadrul licitaţiilor a fost mult mai mic, respectiv de 197,45 lei/mc, mai scrie sursa citată.

De asemenea, Romsilva a oferit agenţilor economici circa 1,1 milioane metri cubi de lemn fasonat, recoltat prin mijloace proprii sau prin contracte de prestări servicii cu operatori atestaţi în activitatea de exploatare forestieră. În primele 11 luni, a fost adjudecat un volum de un milion metri cubi lemn fasonat, la preţul mediu de 595 lei/mc, cantități la care s-au adăugat circa două milioane metri cubi de lemn pentru foc livrat direct populaţiei.

Romsilva estimează, pentru acest an, obţinerea unui profit brut de 250 milioane de lei
Romsilva estimează, pentru acest an, obţinerea unui profit brut de 250 milioane de lei

Pentru acest an, şeful Romsilva a precizat că Regia va avea obligaţia, conform prevederilor Codului silvic, ca 50% din volumul de lemn pus pe piaţă să fie fasonat, ceea ce înseamnă aproximativ 5 milioane de metri cubi. În 2022, instituţia a pus pe piaţă un volum de lemn fasonat de circa 4 milioane de metri cubi.

Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile ţării, şi asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. În plus, Regia administrează 22 de parcuri naţionale şi naturale, precum şi 12 herghelii de stat. Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% deţin certificarea managementului forestier în standard internaţional.

Citește și: Primăria Sectorului 5 îi sfătuiește pe bucureștenii care nu au avut apă caldă și căldură să-și ceară banii înapoi de la Termoenergetica. Baza legală se află în contract!

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult